Volledig scherm
Janine Noordhuis is de nieuwe topvrouw van Zorgspectrum Het Zand © Eigen foto

Alweer wisseling van de wacht in top zorgspectrum Het Zand Zwolle

Zorgspectrum Het Zand, dat thuis- en verpleeghuiszorg levert in Zwolle, Nieuwleusen, Heino, Wijhe en Staphorst, krijgt opnieuw een wisseling van de wacht. Bestuurder Tamara Ritsema vertrekt na tweeënhalf jaar. Zij wordt opgevolgd door Janine Noordhuis.

Ritsema trad begin 2017 aan bij Het Zand. Er was destijds de nodige weerstand tegen haar komst vanuit het managementteam, OR en de Cliëntenraad omdat ze niet genoeg ervaring zou hebben voor de functie. De benoeming ging toch door.

Later dat jaar kwam een miljoenentekort aan het licht bij de instelling. De interne organisatie rammelde, er werd te veel zorg geleverd die niet gedeclareerd kon worden en Het Zand zat te ruim in de jas qua personeel. Uiteindelijk werden ruim 250 medewerkers boventallig verklaard als gevolg van een ingrijpende reorganisatie. Zij moesten op zoek naar een andere baan. Ook besloot Het Zand een deel van de gebouwen te verkopen om ze zelf weer terug te huren. Dit om als organisatie flexibeler te zijn. 

Inmiddels schrijft Het Zand weer zwarte cijfers, zo blijkt uit de jaarrekening over 2018. De organisatie boekte vorig jaar 650.000 euro winst, het jaar ervoor werd nog bijna 2 miljoen verlies geleden. Er werken nu zo'n 1400 mensen (bijna 700 fte). 

Vorige maand bleek dat bestuurder Ritsema per 1 september vertrekt. Zij wordt lid van de Raad van Bestuur bij het Martini ziekenhuis in Groningen. Haar opvolgster Janine Noordhuis werkt al een aantal jaren bij Het Zand in diverse functies. Op dit moment is zij directeur bedrijfsvoering. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle