Volledig scherm
Hogeschool Windesheim in Zwolle. © ANP

Animo voor flexstuderen bij Windesheim blijft groot

Bijna 600 studenten van hogeschool Windesheim in Zwolle willen komend studiejaar flexstuderen. Daarbij bepalen ze zelf welke vakken ze volgen en betalen ook alleen voor het onderwijs dat ze afnemen. Er zijn 250 plaatsen beschikbaar.

Flexstudenten betalen niet bij voorbaat het vastgestelde collegegeld van 2000 euro, maar beslissen per semester welke vakken ze volgen en rekenen het genoten onderwijs per studiepunt af. Wel betalen ze een toeslag van 15% voor administratieve kosten. De regeling is vooral aantrekkelijk voor studenten die hun studie flexibel willen invullen, bijvoorbeeld omdat ze een eigen bedrijf hebben, een bestuursfunctie vervullen of hun studie combineren met topsport.

Dit studiejaar begon Windesheim met het experiment flexstuderen en de animo bleek groot te zijn. Er meldden zich 300 gegadigden aan voor de 57 beschikbare plekken. Dat was reden om komend studiejaar te groeien naar 250 plaatsen in plaats van de oorspronkelijk geplande 100.

De overheid maakt flexstuderen sinds enkele jaren mogelijk. Naast Windesheim experimenteren ook de Hogeschool Utrecht en de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg ermee. De proef duurt zes jaar. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle