Volledig scherm
PREMIUM
Longkankerpatiënte Anne Marie van Veen zwengelde de mogelijke rechtszaak tegen de tabaksindustrie aan. Nu, net voor duidelijk zou moeten worden of de vervolging door gaat, heeft ze slecht nieuws te horen gekregen over haar ziekte. © Frans Paalman

Anne Marie uit Zwolle klaagde als eerste de tabaksindustrie aan: 'En nu is de kanker terug'

Anne Marie van Veen uit Zwolle was twee jaar geleden de eerste die aangifte deed tegen de tabaksindustrie. Nu, net voor het Gerechtshof in Den Haag zou oordelen over de vervolging, heeft de longkankerpatiënte slecht nieuws gekregen van haar behandelaars. ,,Het lijkt erop dat de kanker terug is. Je weet dat die dag weer komen gaat. De weg naar de eindstreep wordt steeds korter. Dat is moeilijk."

Van Veen rookte vanaf haar vijftiende, tot vier jaar geleden longkanker werd geconstateerd. In 2016 kondigde ze aan om, met behulp van advocaat Bénédicte Ficq, 'de tabaksmaffia' voor de rechter te slepen. ,,Kinderen zijn de eerste klanten van de tabaksindustrie. Ze worden bewust verslaafd gemaakt, om ze als klanten te kunnen behouden", vertelde ze daar destijds over.

In samenwerking met indebuurt Zwolle