Volledig scherm
Een maquette met het bovenaanzicht van de nieuwe invulling op de plek van de Kroon. Illustratie MONK Architecten

Appartementen in plaats van Zwolse bioscoop De Kroon

ZWOLLE - Geen bioscoop, geen supermarkt, geen collegezalen. Als Pathé straks zijn boeltje verkast naar het nieuwe pand aan de Pannekoekendijk, gaat bioscoop de Kroon aan het Gasthuisplein plat om plaats te maken voor 39 huurappartementen.

Eigenaar van het pand, Balsbroeck Vastgoed BV, laat het daarmee aansluiten op het naastgelegen wooncomplex. Dat ook in hun bezit is.

Niet haalbaar
"Toen duidelijk werd dat Pathé eruit ging is er een haalbaarheidsonderzoek gedaan", zegt Myron Jacobs van Urban Estate. Hij begeleidt het hele traject in opdracht van de eigenaar. "We wilden weten wat daar in plaats van de bioscoop kon komen. Maar een nieuwe bioscoop was niet haalbaar en door de huidige bioscoopfunctie en de indeling van het pand waren er niet veel andere mogelijkheden. Daarom is besloten er appartementen te gaan bouwen met op de begane grond commerciële ruimte."

Gesloopt
Daarvoor wordt de hele bioscoop afgebroken. "Tot op de eerste verdieping", zegt architect Marijke van Suijdam van MONK Architecten. "Daar ligt een grote betonnen plaat. Die gebruiken we als fundering voor de nieuwbouw. Om daar niet teveel gewicht op te leggen gaan we een houten constructie bouwen. Op die manier kunnen we het elders al voorbereiden." "En voorkomen we dat er veel zwaar vrachtverkeer de stad in moet", vult Jacobs aan. De omgevingsvergunning is al aangevraagd. "We denken in februari of maart van volgend jaar te kunnen gaan slopen en eind maart, april te gaan bouwen."

Inschrijving
"In augustus volgend jaar starten we met de inschrijvingen voor de huurappartementen", zegt Jacobs. "Die worden tussen de 40 en 100 vierkante meter groot en gaan naar schatting tussen de 700 en 900 euro kosten."

Volledig scherm
De Pathé bioscoop in Zwolle © Erna Lammers
Volledig scherm
Het nieuwe aanzicht vanaf het Gasthuisplein van het appartementencomplex dat in de plaats komt van De Kroon. Illustratie MONK Architecten
  1. Hoe een contract op een bierviltje drie Zwollenaren naar Nepal leidde
    PREMIUM

    Hoe een contract op een bierviltje drie Zwollenaren naar Nepal leidde

    Een doldriest plan, daar waren ze aan toe in hun leven. Ivo Geurts, Sjoerd van Dam en Robin ten Berge uit Zwolle maakten al liftend een reis van vijf maanden naar Nepal en verbleven daar vervolgens ook vijf maanden. Drinkend in het voormalige Nieuwscafé in hun woonplaats borrelde het idee op. Ze tekenden samen op de achterkant van een bierviltje een contract waarop ze elkaar verplichten deze bijzondere reis uit te voeren. En nu is er een boek van hun belevenissen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle