Appartementen ontruimd bij zeer grote brand in Zwolle

Video & UpdateIn een woning boven een tapijtwinkel aan de Diezerkade in Zwolle woedt zaterdagochtend een grote brand. De brandweer is al uren bezig om de brand onder controle te krijgen. De bewoners van de twee bouwlagen boven de winkel konden zich op tijd in veiligheid brengen. De Diezerkade is afgesloten en ook het winkelcentrum Diezerpoort is noodgedwongen dicht, evenals de parkeergarage naast het winkelcentrum. Of en wanneer de winkels weer open kunnen is nog niet bekend.

Volledig scherm
Een ondernemer in de buurt stelde koffie en broodjes beschikbaar voor de evacués. © Francisca Muller

Een achtergelegen appartementencomplex is ontruimd. De bewoners van de elf appartementen werden 's morgens tegen kwart voor acht door de politie en brandweer gealarmeerd. Zij mochten wat spullen pakken en moesten vertrekken. Voor hen stond een stadsbus klaar op de Stenen Pijp-brug waar ze warm konden worden en koffie en broodjes kregen.

NL-alert

Vanwege de brand liet de veiligheidsregio een NL-Alert uitgaan met een waarschuwing aan buurtbewoners om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. Dit vanwege de enorme rookontwikkeling en de mist, waardoor de rook bleef hangen. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio lijkt het er niet op dat er gevaarlijke stoffen vrijgekomen zijn.

Burgemeester Henk Jan Meijer was ter plekke en liet zich informeren door de brandweer. Ook sprak hij met omwonenden die geëvacueerd waren.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. 

Volledig scherm
Evacués worden in deze stadsbus opgevangen. Zij worden voorzien van wat eten en drinken. © Francisca Muller
Volledig scherm
Burgemeester Meijer kijkt toe hoe de brand wordt geblust. © Francisca Muller
Volledig scherm
De Albert Heijn informeert haar klanten na de brand. © Francisca Muller
Volledig scherm
De brand aan de Diezerkade in Zwolle. © Stefan Verkerk

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Zwolle