Volledig scherm
De Dierenambulance én brandweer waren in de weer vanwege een mus in de problemen. © Dierenambulance Zwolle

Applaus na reddingsactie voor mus in Zwolle : ‘Elk gered diertje is er één’

pollElk dierenleven telt. Vanuit die gedachte werd in Zwolle onlangs een hele operatie op touw gezet om een musje te bevrijden. De actie, waarbij zelfs de brandweer werd ingezet, kan op social media rekenen op veel lof: ‘Prachtig, al die moeite voor een vogeltje!’

Volledig scherm
De mus zat vast achter een glasplaat boven een broodjeszaak in Zwolle. © Dierenambulance Zwolle

Ja, de mus is volgens de laatste tellingen de meest voorkomende vogel van Nederland. En nee, het exemplaar in Zwolle had geen ‘eigenaar’. Desondanks stelden de hulpdiensten alles in het werk om een mus te bevrijden, nadat het dier zich in de nesten had gewerkt achter een glasplaat op winkelcentrum Stadshagen.

Het vogeltje bleek op onbekende wijze achter de glasplaten aan de gevel van broodjeszaak Délifrance te zijn beland. Een voorbijganger maakte zich zorgen om het lot van de mus en belde de Dierenambulance. 

Een vrijwilliger kwam ter plaatse, maar moest constateren dat de hoogte een probleem was. ,,Omdat het ongeveer zes á zeven meter hoog was, kon onze vrijwilliger er niet bij komen’’, stelt de Dierenambulance op Facebook. ,,Ook zag onze vrijwilliger dat er geen uitgang was waar het musje achter het glas vandaan zou kunnen komen.’’ In overleg werd daarom besloten de brandweer in te schakelen.

Nieuw probleem

De spuitgasten arriveerden een kwartier later, waarmee de daadwerkelijke reddingsactie kon beginnen. Een ladder werd opgesteld en een van de brandweerlieden ging naar boven om het musje te bevrijden. Maar daar diende zich een nieuw probleem aan: de mus liet zich niet vangen en verplaatste zich achter de glasplaten. Het vogeltje ging een paar meter verderop zitten, waardoor de brandweerman er niet meer bij kon.

Nadat dit tafereel zich een paar keer herhaalde, besloot de bevelvoerder van de brandweer dat het tijd was voor meer rigoureuze maatregelen. Een glasplaat werd kapot geslagen, zodat het musje alsnog weg kon vliegen.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De brandweer kwam er aan te pas om het vogeltje te bevrijden. © Dierenambulance Zwolle

‘Mooi moment’

Het relaas over de reddingsactie levert de Dierenambulance op Facebook lovende reacties op. Dat het ‘slechts’ om een mus ging? Dat maakt volgens Marieke van den Berg niets uit. ‘Prachtig, al die moeite voor een vogeltje!’, schrijft ze. Een ander stelt: ‘Een musje, een hond of konijn, het maakt niks uit. Elk gered diertje is er één.’

Irma van de Pieterman maakte de actie van dichtbij mee. Ze noemt het een ‘mooi moment’. ‘Ondertussen hadden de stoere brandweermannen aardig wat bekijks gekregen en iedereen klapte en juichte toen het musje de weg naar vrijheid had gevonden. Chapeau voor de hulpdiensten.’

Poll

De brandweer inschakelen voor een mus?

  • Ja, goede actie! Ook het leven van een mus is belangrijk (75%)
  • Nee, dit gaat mij te ver. Zoveel inzet voor zo'n vogeltje (25%)
912 stemmen

Reactie brandweer

Laura Burgman, woordvoerster bij Veiligheidsregio IJsselland, stelt dat het voor de brandweer niet uitmaakt om welk dier het gaat. ,,Als we, zoals in Zwolle, vanuit de Dierenambulance een melding krijgen, rukken we uit.’’ Toch hoeven critici niet bang te zijn dat hun huis afbrandt terwijl even verderop een mus wordt gered. ,,We maken natuurlijk wel een afweging; als er een melding overheen komt met meer prioriteit, gaan we daar eerst naartoe.’’

Bekendste mus van Nederland

Dat het lot van een mus mensen aan het hart kan gaan, bleek 14 jaar geleden al wel. Op 14 november 2005 ontstond er internationaal ophef nadat een mus werd doodgeschoten tijdens de voorbereidingen voor Domino Day in Leeuwarden. 

Het dier fladderde in het Frisian Expo Centre, waar op dat moment met veel precisie een enorme domino-baan werd opgebouwd. Om de steentjes tegen omvallen te beschermen, werd het vogeltje uit voorzorg neergeschoten. 

De vogelmoord zorgde in Nederland voor veel onbegrip, bedreigingen en haalde naast de voltallige Nederlandse media ook de Vlaamse pers, de Britse tv, CNN en zelfs de kolommen van The New York Times. De mus is na haar dood opgezet en bevindt zich in de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

In samenwerking met indebuurt Zwolle