Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © ANP

Asbest in helft onderzochte gebouwen gemeente Zwolle

ZWOLLE - In 9 gemeentelijke gebouwen in Zwolle is of wordt op korte termijn asbest verwijderd. Onder meer in de IJsselhallen is gesaneerd.

Hier zat asbest in de technische ruimte en in plafondplaten.

Na het asbestdebacle rond de verhuizing van de Zwolse bibliotheek (Stadkamer) heeft de gemeente besloten panden in eigendom van de lokale overheid te inspecteren. In deze eerste ronde zijn 184 gebouwen onder de loep genomen, 90 daarvan bevatten in meer of mindere mate asbest. Sport- en schoolgebouwen zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. Die worden in een volgende fase onderzocht.

De IJsselhallen is niet het enige pand waar meteen asbest uit verwijderd is, omdat het zit op plekken waar mensen zich regelmatig begeven. Ook Ad-Hoc aan de Zwartewaterallee en de ruimte van B&B BijOnsThuis aan de Pletterstraat zijn gesaneerd. Andere panden waar zo snel mogelijk asbest weggehaald wordt, zijn R10 aan de Rieteweg, Stichting Ateliers aan het Koewegje en café 't Beugeltje aan de Krabbestraat.

Voor meerdere andere gebouwen waar asbest aangetroffen is, wordt een saneringsplan opgesteld. Hier is de situatie minder urgent. Dit geldt onder meer voor schouwburg Odeon, Hogeschool ArtEZ en Cibap. De komende maanden wordt onderzocht wat verwijdering van asbest daar kost. Er is geen risico in deze panden, omdat asbest veelal op plekken zit waar nauwelijks mensen komen, zoals in de kruipruite.

In het grootste deel van de 'asbestgebouwen', 73 stuks, is volgens de gemeente voorlopig geen sanering nodig. Voor deze panden wordt een beheerplan gemaakt, zodat gebruikers weten waar asbest zich bevindt.

De asbestsanering wil Zwolle betalen uit het regulier onderhoudsbudget van gebouwen.

Wethouder René de Heer schrikt niet van de resultaten. "Wel kom je erachter hoe gewoon het destijds was om asbest te gebruiken."

De Heer denkt dat de inventarisaties bij scholen en sportclubs een soortgelijk beeld gaan opleveren als het gaat om de aanwezigheid van asbest. Volgens hem hoeven de gebruikers zich geen zorgen te maken. Wie aan het werk gaat in een pand uit het 'asbesttijdperk' moet zo zorgvuldig mogelijk te werk gaan, stelt hij.

In samenwerking met indebuurt Zwolle