Stolpersteine voor de familie Weijel in de Rembrandtlaan in Zwolle.
Volledig scherm
Stolpersteine voor de familie Weijel in de Rembrandtlaan in Zwolle. © Frans Paalman

‘Auschwitz-bezoek voor Zwollenaar met struikelsteen voor zijn huis’

Zwolse inwoners en winkeleigenaren die een struikelsteen voor hun deur hebben liggen, moeten van de gemeente een bezoek aan het vroegere concentratiekamp Auschwitz aangeboden krijgen. Op die manier kunnen ze zich verdiepen in de lokale oorlogsgeschiedenis en passanten erover vertellen. Met dit voorstel komt CDA-raadslid Leo Elfers.

De kleine, koperkleurige steentjes (Stolpersteine) herinneren inwoners aan de Zwolse joden die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gebracht. Op allerlei plekken in de stad waar joden gewoond hebben, zijn de gedenksteentjes te vinden. ,,De huidige eigenaren of huurders van de woningen of winkels zien dagelijks de struikelstenen voor hun pand en wellicht worden ze erover aangesproken door voorbijgangers. Dat zal misschien niet dikwijls voorkomen, maar het feit dat de struikelstenen daartoe aanleiding kunnen geven is evident’’, stelt Leo Elfers van oppositiepartij CDA. Het biedt volgens hem meerwaarde wanneer de bewoner of winkelier dan kan vertellen wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is met Zwolse joden. Een bezoek aan het vroegere concentratiekamp Auschwitz helpt daarbij, denkt het oudste raadslid van Zwolle. Je kunt je volgens hem daardoor beter inleven in het leed dat degene heeft ondergaan van wie de naam op de struikelsteen voor de winkel of woning staat. 

Deskundige assistentie

,,Wij zien een goed georganiseerd en een goed voorbereid bezoek aan een concentratiekamp als een mogelijkheid tot verdieping van de eigen, Zwolse oorlogsgeschiedenis.’’ Elfers’ partij stelt voor om de bewoners en winkeliers ‘met een financieel Zwols steuntje in de rug een georganiseerde reis naar Auschwitz te laten maken, onder leiding van deskundige Zwolse assistentie’. Hij heeft de steun van het Historisch Centrum Overijssel, de Zwolse joodse gemeenschap en de stichting Zwolse Stolpersteine en ziet voor deze partijen dan ook een rol weggelegd bij de voorbereiding en begeleiding van de reis naar Polen. Wat het CDA betreft kan het geld uit de incidentele middelen gehaald worden of uit het potje dat bedoeld is voor de viering van 75 jaar vrijheid, volgend jaar. 

Het CDA wil nu van het college van burgemeester en wethouders weten of het dit voorstel omarmt en of er met behulp van de andere zeven politieke partijen een concreet plan gemaakt kan worden. 

De eerste Zwolse struikelstenen zijn vijf jaar geleden geplaatst. Eerder deze maand zijn er voor de familie Zeehandelaar tien onthuld ter hoogte van Jufferenwal 18. Inmiddels liggen de steentjes bij ruim zeventig adressen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle