Bas (12) wil zestien stationspiano's bespelen voor diabetesonderzoek

VideoVol trots gaat de 12-jarige Bas Schipper uit Veendam volgende maand de uitdaging aan: hij wil op één dag zestien stationspiano's in Nederland bespelen en daarmee een record vestigen. De jonge Groninger kwam donderdag al even oefenen op station Zwolle. Met zijn actie zamelt Bas geld in voor het Diabetes Fonds. En niet zomaar: zijn zusje Laura heeft heeft diabetes type 1. 

,,Ik hoop met het geld dat ik via deze actie ophaal ervoor te zorgen dat mijn zusje en alle andere mensen die diabetes hebben misschien wel kunnen genezen', schrijft Bas op zijn donatiepagina. NS omarmt de actie en heeft daarom donderdag een promotievideo met de Veendammer opgenomen, die binnenkort wordt verspreid.

Bas Schipper (12) uit Veendam neemt bij de stationspiano samen met NS een promovideo op. Hij gaat volgende maand op één dag alle stationspiano's bespelen, en zamelt daarmee geld in voor het Diabetesfonds.
Volledig scherm
Bas Schipper (12) uit Veendam neemt bij de stationspiano samen met NS een promovideo op. Hij gaat volgende maand op één dag alle stationspiano's bespelen, en zamelt daarmee geld in voor het Diabetesfonds. © Frans Paalman
 1. Rijinstructeur Rudolf (73) uit Wezep houdt het na 55 jaar lessen voor gezien: ‘Het is echt een prachtig vak’
  PREMIUM
  video

  Rijinstruc­teur Rudolf (73) uit Wezep houdt het na 55 jaar lessen voor gezien: ‘Het is echt een prachtig vak’

  Rudolf Visser leerde Wezep en omstreken rijden. Hij nam het bedrijf over van zijn vader, maar houdt het nu - na 55 jaar op de bijrijdersstoel - voor gezien. Duizenden mensen had de 73-jarige Wezeper naast zich zitten, honderdduizenden kilometers moet hij afgelegd hebben. ,,Het is echt een prachtig vak’’, zegt hij. ,,Ik heb alles meegemaakt wat je kan bedenken.’’ Voor de Stentor rakelt hij een rits anekdotes op.
 2. Tomy (40) overleed na hardhandige aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’
  PREMIUM
  VIDEO

  Tomy (40) overleed na hardhandi­ge aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’

  Hij schreeuwt. Vijf mannen zitten op hem, een agent zet een knie in zijn rug, een ander duwt zijn schoen op zijn hoofd. Kort na de hardhandige aanhouding in Zwolle overlijdt Tomy Holten (40). Zijn broer voelt herkenning tijdens de massale protesten tegen racistisch politiegeweld de afgelopen week. De rijksrecherche onderzoekt of er disproportioneel veel geweld is gebruikt bij de aanhouding en of dat leidde tot zijn dood.

In samenwerking met indebuurt Zwolle