Bastonen verhogen irritaties en dus de klachten
Vooral dance-gerelateerde buitenevenementen in Zwolle moeten het vaak ontgelden in de discussie over geluidsoverlast, terwijl naar andere evenementen geen haan kraait. Hoe komt dat toch?
Is dat puur alleen om de lage bastonen of heeft muzieksmaak en een lage irritatiegrens er ook mee van doen? Emeritus hoogleraar Egbert Boeker, specialist in geluidsproblematiek, uit Amsterdam en Erik Roelofsen van de Stichting Geluidshinder uit Heerde laten hun licht over deze vragen schijnen.
Lage tonen
,,Het probleem met dancemuziek is dat er betrekkelijk veel lage tonen in zitten", zegt Boeker. ,,Die ondervinden minder weerstand onderweg. Bovendien gaan ze veel makkelijker door muren en geluidsschermen heen dan hoge tonen. Daarnaast worden ze ook nog eens vervormd onderweg en dragen ze verder dan hoge tonen."
Roelofsen beaamt dat. ,,Wat enorm meespeelde bij Kingdance was de windrichting", zegt hij. ,,Dat is vaak het geval bij dance-muziek met veel lage tonen. Als je de verkeerde wind hebt kun je van mensen die zich op behoorlijke afstand bevinden, klachten verwachten." Wat dat betreft was het 'akoestisch gezien' vorige week donderdag slecht weer, zegt Roelofsen.
Verkeerde wind
,,Die bastonen dragen heel ver", zegt Roelofsen. ,,En die lage tonen zijn ook het enige wat overblijft van de muziek die op het festivalterrein wordt gedraaid, de rest van het nummer hoor je niet meer, alleen een constante 'boemboemboemboem'. Doordat mensen dat niet meer kunnen herleiden naar een liedje, stijgt de irritatie. Dat heeft niet per se met muzieksmaak te maken, meer met het onbegrip over hoe het kan dat ondanks de, soms betrekkelijk grote afstand, tóch die basdreun te horen is. "
Volgens Roelofsen hadden mensen niet verwacht dat die bas op zo'n grote afstand hoorbaar was. ,,Het gaat ook om het verwachtingspatroon. Als mensen weten dat er een evenement is, weten ze dat ze geluid kunnen verwachten. Het Bevrijdingsfestival zal er vrijdag veel minder last van hebben dat mensen klagen over geluidsoverlast. Omdat er minder lage tonen worden voortgebracht, maar ook omdat die muziek maatschappelijk meer wordt geaccepteerd dan dance." De verdraagzaamheid ten opzichte van geluid is dan groter, meent Roelofsen.
Filtering van geluid
Volgens Roelofsen is er een oplossing die voor iedereen aanvaardbaar zou kunnen zijn. ,,Als die bastonen al op het festival, bij de bron dus, elektronisch worden gefilterd, reikt het geluid minder ver én minder hard. Het publiek hoeft daar geen last van te hebben, die lage tonen gaan nu ook boven de hoofden van het publiek door, dus ze missen het dan ook niet. Op die manier wordt de omgeving dan minder belast."
In samenwerking met de Stichting Geluidshinder en de verschillende branches wordt gewerkt aan landelijke richtlijnen. Bastonen zijn daar zeker onderdeel van.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
Luister | Boze boeren met mestkar bij gemeentehuis Deventer • Drie auto’s klappen op elkaar in Zwolle
Dagelijks praat onze virtuele nieuwslezeres je bij over het nieuws uit onze regio en daarbuiten. Luister hierboven naar het Stentor nieuws van dinsdag 28 juni. -
PREMIUMMET VIDEO
Drummer moet na infarcten opnieuw leren drummen: nu improviseert hij er weer op los naast pianist Jan Vayne
De percussionist trad zondag met Zwolse pianist Jan Vayne op in het Bostheater in Gramsbergen, na een jaar dat in het teken stond van herstel. Door talloze herseninfarcten moest Jan Wolfkamp (62) met zijn linkerhand opnieuw leren drummen. ,,Ik zie een schijnwerper aan het eind van de tunnel.” -
PREMIUM7
Doorgeladen revolver in bed, drugs en zakken vol geld in huis Zwolle: burgemeester sluit woning
Een doorgeladen revolver, zakken vol contant geld en een flinke hoeveelheid softdrugs. Reden genoeg voor de burgemeester van Zwolle om een woning in Holtenbroek drie maanden te sluiten. De politie viel het huis in april binnen na meerdere tips via Meld Misdaad Anoniem en pakte een 23-jarige man op. -
PREMIUMHET ROER OM
‘Hoera mijn vrouw is klusser!’
Steeds vaker gooien mensen het roer in hun loopbaan drastisch om. Annelies Bos uit Zwolle verliet de kinderopvang en begon een klusbedrijf. ,,Ik hoop voor meisjes een voorbeeld te zijn, dat je ook als vrouw klusser kunt worden.”
-
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
INDEBUURT.NL
Dit is waarom je dit verwilderde meisje straks ziet bij de voet van de Peperbus
-
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer.