Volledig scherm
Bedreiegr moslim gezin met slachtafval varkers (in Aalanden Zwolle) © Jelle Boonstra

Bedreiging moslims met varkenskop geeft politie hoofdbrekens

Drie keer sloeg hij toe, de man in een witte jas met capuchon en een zwarte sik, die op z’n kin getekend of aangeplakt lijkt. Zaterdagnacht 3 juli strooide hij met slachtafval van varkens rond het huis van een moslimgezin in Zwolle. Hij propte een darm in de brievenbus en besmeurde de muren met bloed. 

Varkenskop

Na zes maanden dook hij opeens weer op uit het duister; op zondagnacht 8 januari stak hij de banden lek van de auto op het plaatsje voor het huis. Net als twee weken later, op 29 januari, ook al een zondagnacht, bij de nieuwe auto die het gezin net had gekocht. Hij legde een halve varkenskop op motorkap, deed twee stappen achteruit en maakte er op z’n gemak een foto van. Een trofee?

Volledig scherm
POLITIE OOST NEDERLAND © Jelle Boonstra

Een raadsel voor de politie. ,,De bedreigingen staan geheel op zichzelf: niemand anders in Zwolle heeft ermee te maken. Of in Overijssel of in Gelderland of waar ook. De actie is zeer gericht”, zegt Chantal Westhoff van de politie. 

Puntbaardje

In februari werd een man opgepakt die leek op de man met zijn puntbaardje. ,,Die kon aantonen dat hij op een andere plek is geweest tijdens de incidenten.”

De familie woont in een hoekhuis aan de uiterste zuidkant van de wijk. De politie kan beschikken over haarscherpe beelden, dankzij de camera’s die er aan de gevel hangen. 

De aanwezigheid van de camera’s leek de dader trouwens niet te deren. De politie tast in het duister over het motief. 

Moslim

Het gezin is geassimileerd en opgenomen in de wijk waar ze sinds 2004 wonen. De vrouw heeft een bedrijfje aan huis, de man heeft een flexcontract bij Scania. Het gezin is aangesloten bij de Mies Bahoel moskee, in Holtenbroek, de wijk verderop. ,,Ook wij tasten in het duister”, zegt imam Cherief Goelab, als leidsman van voornamelijk Surinaamse moslims. ,,Kijk, ik zie er met mijn mutsje en baard uit als een moslim, zij totaal niet, wij kunnen hier niets bedenken waarom hen dit uitgerekend moet overkomen.”

Quote

Het zou ook zelf een moslim kunnen zijn, het is zeker geen volbloed Hollander.

Imam Cherief Goelab

Voor moslims zijn varkens onrein: het deponeren van slachtafval leek direct op intimidatie. Maar de imam bekeek de beelden van Onder de Loep op RTV Oost zorgvuldig: ,,Het zou ook zelf een moslim kunnen zijn,  het is zeker geen volbloed Hollander.”

Ook de politie houdt alle mogelijkheden open. ,,Het probleem is, we weten het gewoon niet.” Al evenmin is er een verklaring voor de interval van zes maanden tussen de incidenten. 

Betalen

Op het slachtafval wordt nog gerechercheerd. ,,Een varkenskop is niet zomaar afval. In Azië zijn die gewild. Je komt er ook niet zomaar aan. Daar zul je voor moeten betalen – en dan is het een transactie. Of misschien werkt hij in zo’n bedrijf of misschien zit er iets illegaals onder.”

Volledig scherm
POLITIE OOST NEDERLAND © Jelle Boonstra

Mensen in de buurt vinden het onwaarschijnlijk dat het gezin wordt belaagd vanwege de moslimachtergrond. ,,Prima mensen.”

Ontploffing

Er wonen meer moslims in de wijk, problemen heeft dat nooit gegeven, behalve dan dat er in april veel verderop in de straat een auto is ontploft. ,,Dat maakt het nu wel weer raar - maar het lijkt geen verband te houden met hen hier.’’

Omdat de bedreigingen zo’n gericht karakter hebben, houden mensen in de buurt het op ‘iets in de familiesfeer”. Misschien is iemand vreemd gegaan en moeten ze nu de gevolgen duchten, zoiets. En achteraf is het vreemd dat er cameraatjes aan de gevel werden geschroefd voor dit gebeurde. ,,Vast geen toeval.”

Het gezin zelf, aangezocht via de imam, wil niet reageren op de zaak.

In samenwerking met indebuurt Zwolle