Volledig scherm
Met dit ontwerp ging Giuseppe Ceracchi in 1785 aan de gang. Vier jaar later had hij het voltooid. foto Villa Borghese

Beelden 'Capellen' welkom

ZWOLLE - De beeldenserie van Joan Derk van der Capellen tot den Pol kan wat de gemeente betreft naar Zwolle komen.

De gemeenteraad heeft maandag een krediet van 100.000 euro beschikbaar gesteld voor onder meer het vervoeren en plaatsen van de kunstobjecten uit de achttiende eeuw. De beelden staan momenteel opgeslagen in Rome.

In 2009 had de raad een motie aangenomen om de komst van de beeldengroep te onderzoeken. Volgens burgemeester Henk Jan Meijer is die motie na een moeizaam traject nu zorgvuldig uitgewerkt. In totaal is drie ton gemoeid met de verplaatsing van Rome naar Zwolle. Ook de provincie (100.000 euro) en maatschappelijke initiatieven (100.000 euro) dragen financieel en in natura bij.

De fractie van de SP was als enige tegen het voorstel. Volgens Tjitske Siderius zou het geld beter gebruikt kunnen worden om kinderen in armoede te ondersteunen. Toen ze geen steun voor dat plan kreeg, schreef ze op twitter "Boehoe, Zwolse raadsleden willen niets doen voor kinderen die in een schimmelhuis wonen of in een onveilige omgeving moeten opgroeien'. Reden voor John van Boven (ChristenUnie) om publiekelijk afstand te nemen van die uitspraak, die hij "een schandalige versimpeling van de stemverklaring" noemde.

In samenwerking met indebuurt Zwolle