Volledig scherm
Op basisschool de Toonladder in Holtenbroek hebben leerlingen een handtekeningenactie gehouden voor de moeder van leerling Husam. Uitzetting dreigt. © Pedro Sluiter Foto

'België-route' kan Husams moeder ook nog redden

De gedwongen terugkeer van de moeder van de Zwolse basisscholier Husam kan nog op een aantal manieren afgewend worden. ,,De 'België-route' en een vrijstelling van terugkeer zijn nog opties", stelt de Arnhemse vreemdelingenrechtadvocate Shanna Rebergen.

Ze schetst de juridische mogelijkheden in grote lijnen, 'omdat ik de ins en outs van deze zaak niet ken'. ,,Maar het klinkt me vreemd in de oren dat ze onder de Dublin-verordening zou vallen en toch zou worden uitgewezen naar Irak", zegt Rebergen, verwijzend naar de verklaring van Husam en Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. De moeder zou via een visum-kort verblijf in Frankrijk zijn ingereisd en heeft vervolgens in Nederland asiel aangevraagd, wist Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. ,,Omdat de echtgenoot en het derde kind de Nederlandse nationaliteit bezitten is er misschien via Europese regelgeving iets mogelijk voor mevrouw, en daar houdt een advocaat zich nu mee bezig."

Uitzetting

Uitzetting naar Irak zou echter ook kunnen betekenen dat die asielaanvraag in Frankrijk al is afgewezen, schetst Rebergen. ,,Maar het kan ook zo zijn dat zij gebruik moet maken van de reguliere procedure voor gezinshereniging in plaats van de asielprocedure. In die reguliere gang wordt verwacht dat in het land van herkomst wordt ingeburgerd en dat degene die al in Nederland woont voldoende inkomsten heeft. Zij zou dan in Irak moeten inburgeren.",,Er is ook nog de mogelijkheid om vrijstelling van terugkeer aan te vragen, zodat ze alsnog hier in kan burgeren."

België-route

Rebergen noemt ook de zogenaamde 'België-route'. ,,Ze zouden net over de grens in Duitsland of België kunnen gaan wonen. Omdat hij de Nederlandse nationaliteit heeft wordt hij als inwoner van de Europese Unie gezien. Als het hele gezin na minimaal drie maanden terug in Nederland komt wonen, wordt zij inmiddels ook als Unie-burger gezien."

Lees ook:

Moeder van Husam is enige van het gezin die wordt uitgezet: 'Waanzin'

In samenwerking met indebuurt Zwolle