Volledig scherm
Hoenders op z'n BerkelBike. © Frans Paalman

BerkelBike van Zwollenaar alsnog vergoed door gemeente

Zwollenaar Lourens Hoenders krijgt zijn BerkelBike alsnog vergoed van de gemeente Zwolle. Na een gesprek tussen de hulpbehoevende zestiger en de lokale overheid, is er toch 5.300 euro op tafel gekomen. 

Hoenders liep in 2013 een incomplete dwarslaesie op. Hij kocht bijna een jaar geleden een BerkelBike, een driewieler die je met armen en benen voortbeweegt. Een uitkomst voor de Zwollenaar. Maar de gemeente wilde er eerst niet aan de aanschaf van dit voertuig te bekostigen.

Jurist Marijn de Jong schoot Hoenders te hulp. Met succes, blijkt nu. ,,Via zijweggetjes wordt de BerkelBike (afgeleid van bewegingswetenschapper en bedenker Rik Berkelmans, red.) alsnog vergoed. Een stukje maatwerk, dat is mooi, maar wel met heel veel pijn en moeite tot stand gekomen. Het geld komt uit twee potjes, de sport- en vervoersvoorziening", aldus De Jong, die het bestempelt als knip- en plakwerk. 

Strijd

Hoenders stapte in eerste instantie naar de rechter, maar werd daar niet-ontvankelijk verklaard, omdat hij te laat was met zijn bezwaar. Toch wilde hij de strijd niet opgeven. De 'bike' noemt hij een levensverbeterende aanpassing, dus een vergoeding zou gerechtvaardigd zijn. Dat vinden ze in het stadhuis nu ook.  

Afweging

Over de ommezwaai van de gemeente meldt woordvoerder Marieke Stenfert: ,,Zowel bij de eerste als tweede aanvraag is een zorgvuldige afweging gemaakt. Deze twee besluiten zijn genomen op basis van de op dat moment beschikbare informatie gedurende de aanvraag." Vanwege privacyredenen wil ze geen verdere motivering geven.

In samenwerking met indebuurt Zwolle