Kunstenaar Dennie Boxem en de Stichting Kunstproject Rodetorenplein Zwolle willen een draak van mozaïek realiseren op de watertrap bij het Rodetorenplein. Boxem hoopt dat honderden Zwollenaren een tegel willen aanschaffen waarop ze hun mooiste herinnering delen. Zo'n tegel (foto) komt dan terecht in het kunstwerk.
Volledig scherm
PREMIUM
Kunstenaar Dennie Boxem en de Stichting Kunstproject Rodetorenplein Zwolle willen een draak van mozaïek realiseren op de watertrap bij het Rodetorenplein. Boxem hoopt dat honderden Zwollenaren een tegel willen aanschaffen waarop ze hun mooiste herinnering delen. Zo'n tegel (foto) komt dan terecht in het kunstwerk. © Frans Paalman

Betalen Zwollenaren mee aan grote draakmozaïek?

Het moet een flinke update voor de watertrap bij het Rodetorenplein betekenen. Een enorme draak van mozaïek, als tegenhanger van de glazen engel Sint Michaël op de Melkmarkt. In 2015 plantte stadsgids Bert Dijkink het eerste zaadje voor dit idee, in de komende drie maanden moet blijken of het haalbaar is. Zwollenaren zelf hebben de beslissende stem.

Al haast sinds de aanleg in 2013 is er kritiek op de watertrap tussen de Rodetorenbrug en het Rodetorenplein. ‘Een lelijk en smerig ding’, stelde stadsgids Dijkink in 2015. Hij opperde om de trap te verfraaien met kleurrijke tegeltjes in Gaudi-stijl. Kunstenaar Dennie Boxem en andere Zwollenaren pakten het idee op in de Stichting Kunstproject Rodetorenplein. In 2017 presenteerde Boxem een eerste plan en vorig jaar volgde een haalbaarheidsonderzoek. Kan zo’n draak van 17 bij 10 meter technisch en financieel? Voor dat laatste opent de stichting zondag een website, waarop Zwollenaren zich in kunnen schrijven om financieel bij te dragen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle