Bewoners van door brand getroffen Zwols woonzorgcomplex weer thuis

video & updateDe 110 bewoners die eerder vandaag werden geëvacueerd vanwege een brand in woonzorgcomplex Fermate in Zwolle zijn weer thuis. Het complex aan de Handellaan moest eerst worden geventileerd voor de bewoners terug konden.

De brand woedde bij een buitenmuur en leidde tot veel rookoverlast. Omdat er veelal oudere mensen wonen, werd besloten het complex uit voorzorg deels te ontruimen. Met ventilatoren zijn de woningen het zorgcomplex na het blussen van de brand geur- en rookvrij gemaakt.

Deltion

De bewoners werden gedurende de evacuatie tijdelijk ondergebracht in het Deltion College. Het ging om de bewoners van de twee lage woongedeelten van het woonzorgcomplex. Ze zaten vanochtend eerst in (rol)stoelen in het zonnetje voor het gebouw. Aan het begin van de middag zijn ze met bussen naar het in de nabijheid gelegen Deltion College gebracht, waar ze werden opgevangen in het sportcentrum. Ook huisdieren werden uit het pand gehaald en elders gehuisvest.

Burgemeester

De Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer is ter plekke geweest om zich op de hoogte te laten stellen van de situatie. Hij heeft ook gesproken met de bewoners van Fermate. Volgens de Veiligheidsregio zijn er geen gewonden gevallen.

Volledig scherm
Ouderen zitten in het zonnetje voor het pand, dat ze moesten verlaten als gevolg van een brand. © Martijn Bijzitter
Volledig scherm
Woonzorgcomplex ontruimd in Zwolle © Martijn Bijzitter

In samenwerking met indebuurt Zwolle