Van de ruim 34.000 aangevraagde reisdocumenten in de periode mei 2017 tot en met juli 2018 werden er slechts 122 thuis of op het werk bezorgd.
Volledig scherm
Van de ruim 34.000 aangevraagde reisdocumenten in de periode mei 2017 tot en met juli 2018 werden er slechts 122 thuis of op het werk bezorgd. © ANP

Bezorgservice paspoorten in Zwolle geflopt

Iets meer dan een jaar na de invoering stopt de gemeente Zwolle al met het thuisbezorgen van paspoorten en identiteitskaarten. Bijna niemand zat erop te wachten.

Het was in mei 2017 een noviteit die voor meer gemak moest zorgen bij Zwollenaren. Goed, er stond wel een bezorgbedrag van 10 tot 15 euro tegenover, maar dan hoefden inwoners na het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart niet nogmaals naar het stadskantoor te kleppen om hun reispapieren af te halen. 

0,36 procent

Het bleek bepaald geen schot in de roos. Van de ruim 34.000 aangevraagde reisdocumenten in de periode mei 2017 tot en met juli 2018 werden er slechts 122 thuis of op het werk bezorgd. Ofwel: 0,36 procent. 'Dit percentage blijft duidelijk achter bij de verwachtingen', beseft het college van burgemeester en wethouders maar al te goed. Komt nog bij dat vanaf volgend jaar een sterke daling van het aantal paspoort- en identiteitskaartaanvragen verwacht wordt. 

Contract eerbiedigen

De gemeente Zwolle stopt nu alle communicatie rondom de bezorging van de documenten, maar ze is er nog niet meteen helemaal van verlost. 'De dienstverleningsovereenkomst met de bezorgdienst AMP eindigt formeel pas op 14 mei 2020. Daarom is afgesproken dat wij het huidige contract eerbiedigen, maar dat wij binnen deze periode niet meer actief communiceren over de mogelijkheid om deze dienst af te nemen.'

In uitzonderlijke gevallen kunnen burgers nog wel afspraken blijven maken voor een bezoek aan huis voor een nieuw reisdocument. Dit gebeurt bijvoorbeeld al in verzorgingstehuizen. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle