Volledig scherm
© Thinkstock

Bibliotheek populair in Zwolle

ZWOLLE - De bieb is populair in Zwolle. Waar gemiddeld 1 op de vijf mensen lid is van de bibliotheek, is dat in Zwolle bijna 2 op de 5. Bijna nergens in Nederland is het percentage leden van de bieb zo hoog. Alléén bij de bibliotheek van Zeeland is het percentage iets hoger. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Bibliotheek.

De Stadkamer Zwolle heeft 32.262 jeugdleden en 13.799 volwassen leden. In Zwolle is 37,2 procent van de inwoners lid. Zij leenden in 2015 in totaal 881.588 materialen. Dat zijn er gemiddeld 19,1 per lid.

In totaal zijn er bijna 3,8 miljoen mensen lid van een bibliotheek, dat komt neer op één op de vijf Nederlanders.

Meer jongeren, minder volwassenen
Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt dat het aantal leden van de Nederlandse bibliotheken na een daling weer stabiliseert. Volgens het statistiekbureau zijn vooral meer jongeren lid, terwijl het aantal volwassen leden daalt. Dezelfde ontwikkelingen doen zich voor bij het aantal uitleningen: het aantal uitleningen van boeken voor volwassenen daalt, maar dit wordt gecompenseerd door jeugdboeken die juist meer uitgeleend worden.

Bekijk hier hoeveel mensen er in jouw gemeente een lidmaatschap op een bibliotheek hebben:

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Zwolle