Volledig scherm
Een eerdere editie van Kannen en Kruiken elders in Nederland. Vanaf vrijdag staat het bier- en wijnfestival in Park de Wezenlanden. © Niels de Vries

Bier- en wijnfestival Kannen en Kruiken verrijst in Zwolle

De eerste editie van speciaalbier- en wijnfestival Kannen & Kruiken staat tijdens het Pinksterweekend in Park de Wezenlanden in Zwolle. Morgen wordt gestart met de opbouw.

 Van vrijdag 18 tot en met maandag 21 mei komen bierbrouwers, vinologen en liefhebbers bijeen in de Bloementuin in Park de Wezenlanden, het deel van het park tussen het Provinciehuis en Parkpaviljoen de Wezenlanden.

Bier

Ambachtelijke bierbrouwers schotelen hun beste brouwsels voor. Van rond tot robuust, blond of donker, pale of stout, een breed bieraanbod wordt gepresenteerd. Zowel voor kenners als voor bierdebutanten zijn volop nieuwe smaken te ontdekken.

Bij vijf barren zijn er meer dan 120 bieren verkrijgbaar. Naast een vast assortiment van 53 bieren zijn er 74 wisselende specials van onder andere Jopen, Rock City Brewery en Oproer brouwerij. Ook Brouwerij Hettinga en Axes Castellum pronken hiertussen. Daarnaast worden er bierproeverijen gegeven.

Kleine productie

,,Het valt nog niet mee om lokale producenten te vinden", zegt organisator Maurice van de Berkt. ,,Er zijn weliswaar de laatste tijd heel veel micro-brouwerijen, maar de meesten doen het als liefhebberij. Die kunnen met hun productie niet voldoen aan de vraag op zo'n festival zoals dit."

Wijn

'Hobbysommelier of ervaren vinoloog, wie voor heerlijke wijnen gaat, komt volledig aan zijn trekken', meldt de organisatie. 'Nestel de voeten in het heerlijke frisse gras en laat zoete tonen en tannines de smaakpapillen verleiden tot nieuwe ervaringen. Naast het vaste assortiment worden er wisselende specials geschonken onder de toonbank bij de wijnbarren. Elke hoek van het smakenpalet is vertegenwoordigd in meer dan dertig wijnen'. ,,Ook het regionale Reestlandhoeve uit Nieuwleusen is een van de bijzondere wijnen", zegt Van de Berkt.

Eten

Fijnproevers weten welke rol eten speelt bij het proeven van bier en wijn. Mobiele keukens verzorgen allerlei lekkers; van borrelplanken en tapas tot ceviche en visgerechten. ,,We hebben niet zoveel foodtrucks als bijvoorbeeld op Lepeltje Lepeltje", zegt Van de Berkt, die ook voor dat concept verantwoordelijk is . ,,Maar er is wel degelijk iets te eten. Van kleine hapjes tot volledig maaltijden." Vanuit Zwolle zorgen De Gillende Keukenmeiden voor taart en koffie.

Muziek

Op de muziekpodia hebben Hedon & Plato geholpen met de programmering.

Openingstijden

Vrijdag: 15:00 - 00:30

Zaterdag: 13:00 - 00:30

Zondag: 13:00 - 23:30

Maandag: 13:00 - 22:00

www.kannenenkruiken.nl

In samenwerking met indebuurt Zwolle