Volledig scherm
Imker Jeroen den Boer van de klooienberg houdt een open middag waar hij onder meer het honing slingeren laat zien. Foto: Suzanne Breman

Bijen gedijen op Klooienberg

ZWOLLE - Bijenhoudend Nederland klaagt steen en been over ziektes en bijensterfte. Imker Jeroen den Boer in Zwolle heeft, tot zijn grote vreugde, heel andere ervaringen. Zijn bijenvolken gedijen op wijkboerderij De Klooienberg in Holtenbroek.

Folklore
Drie jaar geleden begon hij hier als imker en kan nu letterlijk gaan oogsten. Gisteren deelde hij zijn honing en zijn kennis met bezoekers van de wijkboerderij. "Het is goed om dit stukje folklore te laten zien aan iedereen die er belangstelling voor heeft."

Slingeren

Op deze middag staat honingslingeren op het programma. De met honing gevulde raten worden in een ton geplaatst en door die snel rond te laten draaien, wordt de honing er letterlijk uitgeslingerd. Al snel vult de ruimte zich met een zware, zoete lucht.

De bijen helpen
Als de honing naar de bodem is gezakt kan het kraantje open om de potjes te vullen. Annabel (8) komt trots aanzetten met een door haar gevuld potje. Nee, ze wist eigenlijk niets over bijen, heeft zelfs nog nooit honing geproefd. Maar nu ze vol bewondering heeft gekeken naar het nijvere werk van de bijenvolken, vertelt ze: "Ik ga vanaf nu mijn best doen om de bijen te helpen!"

Den Boer heeft inmiddels vier bijenvolken. Ze groeien zo hard dat hij ze wil splitsen en ook twee volken op de Eemhoeve in de Aa-landen wil plaatsen.

Bedreigingen
Hoe het komt dat zijn bijen het zo goed doen weet Den Boer zelf ook niet, maar hij probeert in elk geval zo bij-vriendelijk mogelijk te werk te gaan. "In deze tijd met veel meer bedreigingen voor bijen dan pakweg dertig jaar geleden moeten we onze manier van imkeren misschien wel aanpassen. Niet de honingopbrengst centraal stellen, maar het welzijn van de bijen." Een manier kan zijn om de bijen te laten overwinteren op hun eigen honing, in plaats van suikerwater zoals veel imkers doen. Minder honing voor de imker, maar meer rust en energie voor de bijen zodat ze zichzelf gezond kunnen houden. En daardoor beter bestand zijn tegen ziektes. "Met de import van bijenvolken uit andere continenten zijn ook ziektes meegekomen, waaronder de gevreesde varoamijt. Ik probeer daar heel alert op te zijn en tot nu toe zijn mijn volken nog niet door de mijt getroffen. Het blijft voor mij experimenteren en het is heel arbeidsintensief, maar dat vind ik niet erg. Het gaat mij om een evenwichtiger relatie tussen mens en bij."

Volledig scherm
Imker Jeroen den Boer van de klooienberg houdt een open middag waar hij onder meer het honing slingeren laat zien. Foto: Suzanne Breman
Volledig scherm
Jeroen den Boer (links) laat bezoekers van De Klooienberg zien hoe het oogsten van honing in z'n werk gaat. Sinds drie jaar is hij imker op de wijkboerderij. foto Suzanne Breman

In samenwerking met indebuurt Zwolle