Volledig scherm
Zo moet het gebouw Van Gogh eruit komen te zien. © Roordink Architecten

Bijna 200 appartementen voor alleenstaanden op Zwols bedrijventerrein

Vijf kantoren op bedrijventerrein Oosterenk in Zwolle worden mogelijk omgebouwd tot 193 appartementen voor alleenstaanden.  Het gaat om de twintig jaar oude gebouwen Van Gogh, Rubens, F. Bol, Vermeer en Breughel, die zijn vernoemd naar Hollandse meesters. 

Het initiatief heet 'Oosterenk Midwest' en is ontwikkeld in opdracht van vastgoedontwikkelaar Bert van den Brink uit Ermelo. Roordink Architecten heeft het idee uitgewerkt. Een aantal woningen is voor korte periode te huren, bijvoorbeeld voor mensen die tijdelijk in Zwolle werken. Dat zijn de zogeheten 'shortstay appartementen'. Bovendien komen er tweekamerappartementen, is de gedachte. In het gebouw Van Gogh is men onlangs al begonnen.

Vloerverwarming

Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om toestemming voor deze nieuwe bestemming. Het plan wordt op 9 juli door de partijen besproken. De meeste woningen moeten het doen zonder aansluiting op het gasnet; de appartementen krijgen vloerverwarming en daarmee het energielabel A, meldt de gemeente. Ook de parkeervakken krijgen een nieuwe invulling. Daar komen wandelpaden en openbaar groen, is de bedoeling.

Lees verder onder deze illustratie...

Volledig scherm
Het ontwikkelgebied in vogelvlucht. Links op de illustratie is de Ceintuurbaan te zien. © Roordink Architecten

Omdat de vijf kantoren vlakbij de Ceintuurbaan liggen, is ervoor gekozen om een geluidsbuffer te maken. Twee andere kantoren naast de beoogde appartementen blijven in gebruik als kantoorruimte. Volgens de gemeente Zwolle voldoet het plan daardoor aan de geluidsnorm van 33 dB in de woning.

Kantoorruimte

Volgens de gemeente bestaat er veel behoefte aan dit type woonruimte. Bovendien wordt daarmee een overschot aan kantoren opgelost; er verdwijnt tienduizend vierkante meter kantoorruimte. Daarvoor in de plaats komen  appartementen terug in de sector 'goedkope en middeldure huur'. 

Zwolle telt 770.000 vierkante meter aan kantoorruimte. Daarvan moet tenminste 60.000 vierkante meter nog dit jaar een andere bestemming krijgen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle