Volledig scherm
Bij Isala Klinieken in Zwolle werd op 8 oktober al geprotesteerd voor een betere cao. © Frans Paalman

Bijna alle ziekenhuizen in Gelderland, Flevoland en Overijssel leggen werk neer op landelijke stakingsdag

Alle ziekenhuizen in Gelderland, Overijssel en Flevoland doen op woensdag 20 november mee aan de landelijke staking. Dat betekent dat alle afdelingen die dag worden gesloten voor niet-spoedeisende gevallen. 

De ziekenhuismedewerkers strijden voor een betere cao. Ze eisen onder meer een structurele loonsverhoging en goede afspraken over werk- en rusttijden. Het aanbod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) schiet in de ogen van de bonden tekort. Daarom is besloten om op woensdag 20 november massaal het werk neer te leggen. Het is de eerste keer dat in ons land een ziekenhuisstaking wordt gehouden. 

Instellingen in het hele land doen mee aan de actie. In deze regio gaat het om Isala Klinieken in Zwolle, het St Jansdal in Harderwijk en Lelystad, Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen en het Deventer Ziekenhuis. Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg heeft nog geen besluit genomen over deelname. 

Alleen spoedeisende hulp

De zorginstellingen gaan op woensdag 20 november een zondagdienst draaien. Dat betekent dat alleen spoedeisende hulp wordt geboden. Een aantal afdelingen, waaronder intensive care, couveuse en oncologie, draait wel door. De actie kan leiden tot hinder voor patiënten, melden de bonden, onder meer omdat misschien afspraken moeten worden verzet.

In samenwerking met indebuurt Zwolle