Volledig scherm
Het Sinterklaasfeest wordt niet in iedere huiskamer in Overijssel gevierd. © Annina Romita

Bijna helft van Overijssel viert geen Sinterklaas, in Gelderland en Flevoland is Sint nog minder populair

Het is bijna pakjesavond. Maar bijna de helft van de inwoners van Overijssel laat de cadeautjes dit jaar achterwege. In Gelderland en Lelystad is dat zelfs meer dan de helft.

Dat blijkt uit cijfers van Kieskompas. Het onderzoeksbureau hield tussen 21 en 28 november een onderzoek onder 2600 Nederlanders over het jaarlijkse feest. 

Van de ondervraagde Overijsselaars gaf 48,5 procent aan geen Sinterklaas te gaan vieren dit jaar. In iedere andere provincie lag dit percentage hoger. In Gelderland was dit 58,1 procent en in Flevoland zelfs bijna 70 procent. 

Bijna 40 procent van de Overijsselse ondervraagden gaf aan wel Sinterklaas te vieren en 11,7 procent wist het nog niet. In Gelderland was dit respectievelijk 31,1 en 10,8 procent en in Flevoland 29 en 1,6 procent. Flevoland behoort volgens de cijfers tot de top-3 van provincies waar het minste Sinterklaas wordt gevierd.

In Groningen en Friesland is de bisschop het minst populair. In beide provincies geeft ruim 70 procent aan het feest niet te vieren.

Redenen

De voornaamste reden om Sinterklaas niet te vieren is voor 37 procent van de inwoners van Overijssel omdat ze al Kerstmis of een ander feest vieren en dat voldoende vinden. Dit is ook in Gelderland de voornaamste reden (35,1%). In Flevoland viert men het feest voornamelijk niet vanwege ‘een andere reden’.

  1. Hedon is decor van nieuwe videoclip De Staat, met grote invloed van Zwolse lichttechnicus
    PREMIUM
    video

    Hedon is decor van nieuwe videoclip De Staat, met grote invloed van Zwolse lichttech­ni­cus

    Frontman Torre Florim van De Staat had de videoclip van de nieuwe single Mona Lisa al helemaal in zijn hoofd. Aan lichttechnicus Martijn Deenen uit Zwolle was de taak om dat idee tot uitvoer te brengen. De clip is opgenomen in zijn vaste podium Hedon. Naar tevredenheid van zanger-gitarist Florim: ,,We hadden mazzel dat Martijn erbij was. Hij heeft echt wel iets extra's toegevoegd.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle