Volledig scherm
Het Sinterklaasfeest wordt niet in iedere huiskamer in Overijssel gevierd. © Annina Romita

Bijna helft van Overijssel viert geen Sinterklaas, in Gelderland en Flevoland is Sint nog minder populair

Het is bijna pakjesavond. Maar bijna de helft van de inwoners van Overijssel laat de cadeautjes dit jaar achterwege. In Gelderland en Lelystad is dat zelfs meer dan de helft.

Dat blijkt uit cijfers van Kieskompas. Het onderzoeksbureau hield tussen 21 en 28 november een onderzoek onder 2600 Nederlanders over het jaarlijkse feest. 

Van de ondervraagde Overijsselaars gaf 48,5 procent aan geen Sinterklaas te gaan vieren dit jaar. In iedere andere provincie lag dit percentage hoger. In Gelderland was dit 58,1 procent en in Flevoland zelfs bijna 70 procent. 

Bijna 40 procent van de Overijsselse ondervraagden gaf aan wel Sinterklaas te vieren en 11,7 procent wist het nog niet. In Gelderland was dit respectievelijk 31,1 en 10,8 procent en in Flevoland 29 en 1,6 procent. Flevoland behoort volgens de cijfers tot de top-3 van provincies waar het minste Sinterklaas wordt gevierd.

In Groningen en Friesland is de bisschop het minst populair. In beide provincies geeft ruim 70 procent aan het feest niet te vieren.

Redenen

De voornaamste reden om Sinterklaas niet te vieren is voor 37 procent van de inwoners van Overijssel omdat ze al Kerstmis of een ander feest vieren en dat voldoende vinden. Dit is ook in Gelderland de voornaamste reden (35,1%). In Flevoland viert men het feest voornamelijk niet vanwege ‘een andere reden’.

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

In samenwerking met indebuurt Zwolle