Volledig scherm
© Sacha Wunderink

Bijna niemand zo trots op eigen stad als Zwollenaar, Veluwe blijft mooiste streek

Zwollenaren voelen een enorme waardering en verbondenheid met de eigen stad. Dat blijkt uit het het Steden & Streken Merkenonderzoek, waaraan 12.243 mensen deelnamen. De Veluwe is de populairste en bekendste streek, terwijl Flevoland de minst gewaardeerde provincie is.

De meest populaire stad onder de respondenten is echter Amsterdam, gevolgd door Rotterdam en Utrecht. Maastricht komt daar op de vierde plaats terwijl Zwolle helemaal niet in die top 10 voorkomt.

Opvallende nieuwkomers in de top-10 van sterkste stedenmerken zijn Delft en Haarlem. ,,De kleinere, historische steden in de Randstad zijn duidelijk in trek onder bewoners en bezoekers. Deze kleinere steden combineren de aantrekkingskracht van de Randstad met de sfeer van de provinciestad", verklaart merkadviseur Hendrik Beerda. ,,Ondanks de Bourgondische sfeer en de mooie natuur van Limburg en Brabant neemt de populariteit van de steden in de zuidelijke provincies af."

Veluwe

De Veluwe is de meest gewaardeerde streken dankzij de aantrekkelijke vakantiemogelijkheden in eigen land. De Veluwe heeft een streepje voor op Zuid-Limburg door de ruige natuur in Park De Hoge Veluwe en vanwege het Kröller-Müller Museum. Uitgezonderd het eiland Texel worden de Wadden een steeds geliefdere regio voor een binnenlandse vakantie.

Provincieband slecht in Flevoland

Voor de vierde keer op rij tonen Flevolanders zich het minst tevreden met hun woonomgeving. ,,De sfeer in Flevoland wordt het minst gewaardeerd vanwege de beperkte faciliteiten op het gebied van winkelen, horeca, cultuur en sport. Ook is de Flevolander het meest kritisch op zijn medebewoners. Wat betreft vernieuwing en de ruimte scoort Flevoland het best van alle provincies."

In Groningen is de band met de eigen provincie het sterkst. Opvallend is dat deze provincieband met name in de afgelopen jaren flink sterker is geworden. ,,Kennelijk beseffen de Groningers door het aardbevingsleed nog meer hoe ze van hun provincie houden", verklaart adviseur Beerda. ,,De trots onder de Groningers was altijd al bovengemiddeld hoog, maar voor het eerst is deze nu het sterkst ontwikkeld van alle provincies."

Overijssel komt in die top-10 op de achtste plaats, gevolgd door Gelderland.

Woonplezier

Het Steden & Streken Merkenonderzoek is met de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Voor het onderzoek van 2017 zijn 12.243 respondenten ondervraagd. Elke gemeente, streek en provincie is op 43 factoren onderzocht: merkkracht (= bekendheid, waardering en binding), persoonlijkheid (16 factoren), prestatie (21 factoren), bezoek, bezoekintentie en groeiverwachting. Onder de inwoners van de 30 grootste gemeenten en de provincies is op 13 aanvullende factoren navraag gedaan naar het woonplezier.

In samenwerking met indebuurt Zwolle