Bijzonder eerbetoon voor Zwolse verzetsheld tijdens herbegrafenis in Loenen

videoZwollenaar Willem van Dijk kreeg zaterdag een bijzondere herbegrafenis op Ereveld Loenen. Waarom de verzetsheld tien dagen voor de bevrijding werd gefusilleerd, is nog altijd niet precies duidelijk. Een achterneef doet nu uitgebreid onderzoek.

Op zijn 110de geboortedag krijgt Willem van Dijk een bijzonder eerbetoon voor zijn verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog: een herbegrafenis op Nationaal Ereveld Loenen. ,,Heel mooi dat hier 73 jaar later nog zoveel aandacht voor is'', vindt de 24-jarige Samuel de Korte.

  1. Boaz uit Zwolle was één van de vijf aanwezigen op de begrafenis van meneer Bouwstra
    PREMIUM

    Boaz uit Zwolle was één van de vijf aanwezigen op de begrafenis van meneer Bouwstra

    Bij de uitvaart van meneer Bouwstra in het crematorium in Zwolle waren vorige maand exact vijf mensen aanwezig. Geen familie, geen vrienden. Alleen de werkster, en de buren. En Boaz Beeuwkes (24). Een jonge Zwollenaar die sinds een paar jaar als vrijwilliger af en toe op bezoek ging bij meneer Bouwstra. Niet wetende van hoe nabij hij later diens zelfgekozen dood zou meemaken. Boaz is degene die in het uitvaartcentrum het woord neemt, voor het handjevol toehoorders dat ook maar bij toeval in het leven van de overledene verzeild is geraakt. Hij vertelt het levensverhaal van meneer Bouwstra. Een verhaal dat hij tot in den treure heeft aangehoord tijdens zijn bezoekjes.

In samenwerking met indebuurt Zwolle