Blinden en slechtzienden kunnen met audiotolk in De Spiegel ‘kijken’ naar musical Soof

videoNiets kunnen zien, maar toch kunnen genieten van een musical en weten wat er op het toneel gebeurt. Het kan voor het eerst in Zwolle. Blinden en slechtzienden kunnen voelen aan het decor, stemmen van de acteurs horen voor de voorstelling begint en horen welke kleren de acteurs dragen tijdens de voorstelling. Zo kunnen ze toch genieten van Soof de Musical in theater De Spiegel.

Het is de eerste keer dat het Zwolse theater meedoet aan de voorziening die stichting Komt Het Zien biedt. Marjolein van den Broek is er vanuit Arnhem voor naar Zwolle gekomen. ,,Ik ben vaker met Stichting Komt Het Zien naar een musical geweest en het is voor mij dan niet anders dan voor mensen die wel kunnen zien’’, vertelt ze. De Arnhemse loopt rond in de keuken die als decor op het podium staat. ,,Oh ja, hier liggen groenten. Uien, voel ik. En een komkommer.’’ Verderop voelt ze aan de kraan. ,,Het is zo'n kraan waaraan je kunt trekken.’’ Haar handen glijden over het houten aanrechtblad, de gootsteen in, er weer uit en langs het kookboek dat op het blad staat. ,,Oh, dit is oma's kookboek’’, grapt ze. 

Volledig scherm
Voor het eerst kunnen ook blinden en slechtzienden een theatervoorstelling in Theater De Spiegel volledig meebeleven. Bij musical Soof is een groep blinden en slechtzienden aanwezig samen met stichting Komt het Zien. © Alex Mulder

Teksten

,,De muziek gaat harder en harder. Het podium waarop de keuken staat draait. En draait. En draait met de muziek mee. De acteurs draaien ook, maar de andere kant op. Ze draaien tegen de klok in. Ze dansen. Ze hebben plezier, terwijl ze aan het rondrennen zijn. Ze geven elkaar high fives. En daar gaat het weer. Langzamer. Alles staat weer stil en Soof kijkt verdrietig de ruimte in.’’ Het is een greep uit de tekst die blindentolk Trudy Schrambergen vertelt tijdens de musical. Ze zit bovenin de lichtruimte van het theater en ziet vanaf daar alles wat op het podium gebeurt. 

Ze doet meer dan vertellen wie er op het podium komt. Schrambergen heeft vooraf met de groep blinden en slechtzienden de cast doorgenomen en verteld wat de acteurs dragen: ,,Soof heeft een blauwe rok aan met een band waar ze de theedoek achter kan haken, zodat ze lekker haar handen er aan af kan vegen na het koken’’. Schrambergen: ,,Ik probeer het vooral te vertellen als er geen geluid is op het podium. Sommige kostuumwisselingen zijn ook belangrijk voor het verhaal en die omschrijf ik dan.’’

Gesneden koek

Tim uit Vorden zit ook in het musicalgezelschap. Hij is blind zo lang hij zich kan herinneren. Op de vraag hoe het podium er uit ziet volgens hem, zegt hij: ,,Ik weet wel wat er óp het podium staat.’’ Hij begint te grinniken. ,,Aan beide kanten is er een tribune. Achterin zit de muziek. In het midden is er een keuken in u-vorm, met de open kant aan de achterkant. Een flink chaotische keuken.’’ Geen enkel foutje. Maar het is gesneden koek voor Tim. ,,Ik ga weleens naar concerten en ik ben nu een aantal keer naar musicals geweest. De verhaallijn is door de tekst wel goed te volgen, maar als er ook nog eens beschreven wordt wat er te zien is, leef je helemaal mee,’’ zegt hij, met een grote glimlach op zijn gezicht.

In samenwerking met indebuurt Zwolle