Volledig scherm
PREMIUM
De medical drone van de ANWB tijdens de presentatie eind november. © ANP

Bloed, medicijnen, monsters: Isala vervoert het straks met een drone tussen ziekenhuizen Zwolle en Meppel

videoIsala gaat met drones vliegen tussen de ziekenhuislocaties in Zwolle en Meppel. Bloed en medicijnen kunnen via de lucht veel sneller vervoerd worden. Over twee jaar, bij de oplevering van het nieuwe ziekenhuis in Meppel, moet de lijndienst voor drones van start. ,,In spoedsituaties is dit een perfecte oplossing.”

Stel je voor: in het Isala ziekenhuis in Meppel wordt bloed afgenomen van een patiënt. Het buisje wordt in een drone geplaatst en die vliegt binnen tien minuten in een rechte lijn naar het laboratorium van Isala in Zwolle. Daar wordt het bloed getest en binnen een paar minuten staan de resultaten op het scherm van de arts in Meppel.

Het klinkt futuristisch, maar als het aan het Klinisch Chemisch Laboratorium Isala ligt, wordt dit binnen twee jaar realiteit. Zodra het nieuwe ziekenhuis in Meppel eind 2021 wordt opgeleverd, wil het lab starten met een dagelijkse dronedienst tussen Zwolle en Meppel. Ieder uur pendelt een drone heen en weer tussen beide locaties. Om bloed te vervoeren, medicijnen of andere spullen die met spoed van a naar b moeten.

In samenwerking met indebuurt Zwolle