Bloemen, bietjes en bijen boeien: ledenstop bij Zwolse volkstuinclub

VideoVolkstuinen zijn ontzettend populair. Ook in Zwolle is het dringen geblazen voor een eigen stukje groen op een volkstuin. Wachttijden voor een stuk grond lopen dan ook op. Bij Volkstuinvereniging Ons genoegen in de wijk Schelle hebben ze zelfs een ledenstop ingesteld.

Tuinieren in Schelle voelt als een stukje hemel op aarde. Nog geen vijf minuten vanaf het levendige centrum van Zwolle, ligt volkstuincomplex Ons Genoegen. Een groene oase. ,,Het krioelt en zoemt hier volop. Je ziet hier egels, de groenling vliegt voorbij en ik heb hier zelfs eens een vos gezien’’, vertelt Jaap van den Berg, die penningmeester is bij de tuin.

Jaap zit sinds een jaar of vier bij de vereniging en heeft de ledenlijst met eigen ogen zien groeien. ,,De hele maatschappij is hier vertegenwoordigd. Jong, oud, man en vrouw. Mensen van allerlei pluimage’’, vertelt Jaap terwijl we langs de tuintjes wandelen. ,,Het is hier altijd gezellig. We hebben allemaal eenzelfde doel en dat schept een band.’’

De bloemen- en insectentuin van Ons Genoegen. Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Volkstuinvereniging Ons Genoegen. © Frans Paalman
Quote

Mensen willen grip op hun voedsel

Ruud Grondel, voorzitter AVVN

Ons Genoegen bestaat 77 jaar, maar voor het eerst in al die tijd is er een ledenstop ingevoerd. ,,We hebben 140 leden en er staan meer dan zestig mensen op de wachtlijst. De volkstuintrend is al langer merkbaar, maar dit jaar is er extreem veel belangstelling.’’

Dikke pech dus voor mensen die er dus ook wel oren naar hebben. Vanwege de inschrijfstop zullen er voorlopig geen nieuwe gezichten bijkomen op de volkstuinvereniging. 

Ook bij volkstuinen Zalkerdijk bij Westenholte hebben ze aan leden een gebrek, maar van een wachtlijst is nog geen sprake, meldt de voorzitter. Toch is een ledenstop geen unicum in volkstuinland. 

Jaap van den Berg in zijn kas op de tuin. Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
© Frans Paalman

Wachtlijsten

Dat volkstuintjes als een tierelier gaan, weet ook Ruud Grondel, voorzitter van de landelijke organisatie van hobbytuinders AVVN. ,,Het sterkste voorbeeld is Amsterdam. Daar zijn 6.000 volkstuinen en er staan 4.000 mensen op de wachtlijst, maar je ziet het ook in andere steden.’’

Volgens Grondel is het is een combinatie van een aantal dingen. ,,Mensen in drukke steden vinden het fijn om naast hun appartement, nog een plek te hebben waar je in de tuin kunt zitten. Maar ook de belangstelling voor voedsel is echt een thema. Mensen willen grip op hun voedsel. Dus de klassieke functie van een volkstuin, groente verbouwen, zie je weer toenemen.’’

En daar is Jaap van den Berg het hartgrondig mee eens. ,,Vroeger ging het vooral om het kweken van groenten. Nu draait het ook om het plezier van het tuinieren. Maar bovenal zijn eigen geteelde groenten toch het lekkerste,’’ zegt hij terwijl hij zijn eerste bietjes van het jaar oogst. Dat wordt smullen vanavond.

Volkstuinen kregen in de loop van de tijd een andere rol. De liefdadigheidsbeweging Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen heeft in 1838 de eerste volkstuinen opgericht. De instelling richtte zich op het bevorderen van het ‘algemeen volksgeluk’ van de stedelijke arbeiders. Het zelf kweken van planten en groenten was een nuttige bezigheid die, naar men hoopte, zou leiden tot orde, regelmaat, geduld en vriendelijkheid. In 1917 werd de eerste vereniging van volkstuinders opgericht: de Bond van Huurders van Volkstuinen. In 1928 stichten volkstuinverenigingen samen het Algemeen Verbond van Volkstuindersverenigingen in Nederland (AVVN). Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen de tuinen een andere rol. Door de voedselschaarste werden de tuinen gebruikt om voedsel te produceren.  In de naoorlogse jaren nam de bevolkingsdruk toe en werd natuur schaarser. Het hebben van een eigen, groen plekje om te ontsnappen aan de drukkere wereld, wordt telkens belangrijker. Ook werden volkstuinen in grotere steden gebruikt als verblijfsrecreatie met overnachtingsmogelijkheden in de zomer. Bron: AVVN.

Volledig scherm
Zoemende bijen op het volkstuincomplex. © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle