Volledig scherm
De bij de overval gebruikte BMW werd uitgebrand teruggevonden in een bos bij Olst. foto Stefan Verkerk

'Bloemenbende' sloeg wellicht eerder toe

ZWOLLE - De overvallers die op 4 november een (mislukte)woningoverval pleegden aan de Ministerlaan in Zwolle, deden dat mogelijk eerder op vrijwel identieke wijze in Almelo en Wierden.

"Er zijn in elk geval duidelijke overeenkomsten tussen de methodes die zijn gebruikt", zei woordvoerder Nicôle van Voorst donderdagavond in het opsporingsprogramma Onder de Loep op RTV-Oost. Zij doelt daarmee op het gebruik van gestolen auto's, die na de overvallen in brand worden gestoken.

De in Zwolle gebruikte zwarte BMW werd een half uur na de overval brandend aangetroffen in een bos bij Olst. Deze was een week voor de overval gestolen op het Stationsplein in Hoogeveen. De slachtoffers zijn allemaal gelieerd aan de ijzerhandel; een branche waar nog veel contant geld in omgaat. Ook in de regio Raalte zijn recent handelaren overvallen.

Uniek aspect aan de overval in Zwolle is het gebruik van een ferme bos witte en rode rozen. De twee overvallers hielden die voor hun gezicht toen ze 's ochtends aanbelden bij de woning. "Ik dacht dat het mijn man was met een bosje bloemen", zegt de overvallen vrouw (63) in de uitzending. "Hij en mijn zoon waren net tien minuten weg." In plaats daarvan drongen twee overvallers met bivakmutsen naar binnen en dwongen haar tegen de grond. Daar constateerde ze dat de buitendeur niet op slot was gedaan en ze zag haar kans schoon. "Ik rende gillend de straat op. Even later keerde ik met een buurman terug, maar toen waren de vogels al gevlogen."

In samenwerking met indebuurt Zwolle