Volledig scherm
Blues Dimensionzanger Leen Ripke met op de achtergrond Kayakzangeres Cindy Oudshoorn en pianist Patrick Curfs van C/O Creatives, de organisator van het Leen-Ripkeconcert.foto Frans Paalman

Blues Dimension is dood, Leen Ripke niet

ZWOLLE - 'Binnen 15 jaar zijn ze miljonairs.' De kop boven het krantenartikel uit 1968 was veelzeggend. De Zwolse band Blues Dimension was supergoed. "Helaas is de voorspelling niet uitgekomen," constateert zanger Leen Ripke veertig jaar later, als hij door zijn plakboeken bladert.


Na vele jaren en even zovele verzoeken gaat Leen nog één keer Blues Dimension zingen. Een eenmalig concert. De Zwollenaar is er behoorlijk zenuwachtig van. Er is dan ook wel het een en ander voorgevallen in de afgelopen jaren. Het verhaal van Leen Ripke en het Blues Dimensionconcert zit vol blues.

In 1967 werd Blues Dimension opgericht. Zes conservatoriummuzikanten en zanger Leen Ripke. De meeste muzikanten kwamen uit Zwolle. Blues Dimension was succesvol. De muziek van Blues Dimension was vernieuwend. Het was de eerste Nederlandse band die jazzy soulmuziek maakte.

Zanger Leen Ripke: "Ik weet niet goed hoe je onze muziek kunt omschrijven. De Golden Earrings, met s in die dagen, wilden niet met ons op eenzelfde festival staan. Wij maakten te moeilijke muziek. De popmuziek was een heel klein wereldje in die tijd. Benny Jolink zei een keer tegen me: ik zag je staan op Hemelvaartsdag op een podium en toen heb ik besloten dat ik ook ging zingen."

"We toerden heel Nederland af. In ieder dorp met meer dan driehonderd inwoners heb ik opgetreden. In Zwolle speelden we elke maand wel een keer. Bijvoorbeeld in de Tiger Club op de Blijmarkt. We toerden door Scandinavië en Duitsland. In de Marquee Club in Londen hebben we gespeeld. Aloha en Hitweek schreven elk nummer een stuk over ons."

Leen toont zijn plakboeken. Eén van de artikelen gaat over de uitverkoop van muzikanten. Het slaat op het constante gevecht om goeie muzikanten. De ritmetandem van Blues Dimension werd weggekaapt door Cuby & the Blizzards. Maar ook koperblazers en de toetsenman van Blues Dimension lieten zich wegkopen door Cuby. In 1969 kondigde de band zijn afscheid aan met de derde lp, getiteld 'Blues Dimension is dead, long live BD'. De directe aanleiding om met de band te stoppen was simpel. Ordinaire ruzie. Leen: "Herman van Boeijen drumde toen bij ons. Hans Lafaille was al naar Cuby overgestapt, net als bassist Herman Deijnum. Met Herman van Boeijen werkte het totaal niet. Hij en ik hadden slaande ruzie. Ik kan me nog een concert herinneren op een van de Waddeneilanden. We vochten elkaar de tent uit. Ik had het wel gehad. De meisjes in het publiek werden steeds jonger leek het wel. In werkelijkheid werd ikzelf natuurlijk steeds ouder. Ja, ik was al 21 jaar! Het was tijd om te stoppen." Veertig jaar lang bemoeide Leen Ripke zich niet meer met de erfenis van Blues Dimension. Hij werd chef-kok bij De Librije en later had hij een productiebedrijfje waarmee hij concerten organiseerde, onder meer van BB King.

Toch kwamen regelmatig verzoekjes om weer op te treden. Leen ging er nooit op in. Totdat anderhalf jaar geleden kroegbaas Theo Dragt opbelde. Hij had een cd van Blues Dimension gekocht bij Plato en was enthousiast. Leen: "Theo zei dat we een reünieconcert moesten doen. Hij praatte net zo lang op me in totdat ik me over liet halen. We zouden in de oorspronkelijke bezetting een concert doen. Net toen we definitief het besluit hadden genomen kregen we slecht nieuws. Onze gitarist Cees de Best had een infarct gekregen. Dat reünieconcert kon niet doorgaan."

"Theo Dragt wilde het toch organiseren. Ik had er weinig zin in, maar Theo bleef op me inpraten. Na lang aarzelen liet ik me overhalen omdat ik zanger Danny Heden hoorde. Danny was goed, maar hij moest op weg geholpen worden. We gingen de studio in en ik kreeg er echt weer zin in. Een half jaar later overleed Theo Dragt, al net zo onverwacht als Cees."

Het leven is soms net als de blues. In- en intriest en keihard. Het noodlot leek het optreden van Leen Ripke te dwarsbomen. Maar op de treurigste momenten komt er soms een goed besluit. Organisator Patrick Curfs vroeg aan Leen of hij nog een keer wilde optreden. De Zwolse blueszanger besloot mee te werken. Blues Dimension mag dan al jaren dood zijn, Leen Ripke is dat nog zeker niet.

Leen Ripke zingt Blues Dimension, zondag 21 september. De band bestaat uit Han Wouters drums, Joel Groenewold bas, Henk van Benthem gitaar, Bert Pfeiffer trombone, Hans Bloemen trompet, Patrick Curfs saxofoon en Menno Bats percussie, Cindy Oudshoorn zang en Danny Heden zang. Nieuwe Buitensociëteit, 14.30 uur.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Zwolle