Volledig scherm
De jaarlijkse herdenking bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Het monument is geadopteerd door basisschool De Springplank in Zwolle. © Archieffoto Frans Paalman

Boek in de maak over executie Meppelerstraatweg Zwolle

Geschiedenisstudent Samuel de Korte brengt in november een boek uit over de executie van vijf mannen aan de Meppelerstraatweg in Zwolle tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verschijnt op de dag dat de resten van een van hen, Zwollenaar Willem van Dijk, herbegraven worden op het Nationaal Ereveld in Loenen. 

De vijf mannen (naast Van Dijk Willem Sebel, Hermanus Bosch, Berend Jan IJzerman en Johannes Muller) waren afkomstig uit onder meer Kampen en Zwolle. Zij werden tien dagen voor de bevrijding gefusilleerd door de Duitsers als vergelding voor verschillende verzetsdaden. Van Dijk beschermde zijn broer die in het verzet zat en moest dat met zijn leven bekopen.

Nabestaanden

De Korte is verre familie van Willem van Dijk; de Zwollenaar was een broer van zijn overgrootmoeder. De Utrechtse student hoorde via zijn ouders het verhaal achter de executie aan de vooravond van de bevrijding. Een monument aan de Meppelerstraatweg herinnert daaraan en hier wordt elk jaar een plechtigheid gehouden. ,,Ondanks de jaarlijkse herdenking bij het monument vond ik het opvallend dat er betrekkelijk weinig informatie beschikbaar was over de vijf gesneuvelden. Overige gruweldaden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Overijssel zijn in andere boeken beschreven maar deze niet. Als geschiedenisstudent heb ik al meer gepubliceerd over gebeurtenissen tijdens de oorlog. Ik besloot er in te duiken en heb gelukkig met veel mensen kunnen spreken. Aan de hand van verschillende archieven, gesprekken met nabestaanden en krantenberichten is het verhaal van de vijf mannen opgetekend. En ik heb gebruik gemaakt van vooronderzoek dat door Anne-Marie van Dijk was gedaan.''

Herbegrafenis

De Korte publiceert zijn boek op 10 november. Dan zou Willem van Dijk 110 zijn geworden en bovendien worden zijn resten die dag bijgezet op het Nationaal Ereveld in Loenen. Van Dijk is na de oorlog samen met zijn ouders in Zwolle begraven op het RK Kerkhof aan de Bisschop Willebrandlaan, maar de grafrechten hiervan liepen af. De Oorloggravenstichting vroeg daarom om de herbegrafenis. Ook de ouders worden - naamloos - bijgezet. Het grafmonument blijft achter op de Zwolse begraafplaats en krijgt daar een andere plek.

In samenwerking met indebuurt Zwolle