Volledig scherm
© ANP XTRA

Boer krijgt maand voorwaardelijk voor verwaarlozen runderen

Een 53-jarige veehouder uit het Drentse Wapserveen heeft zijn runderen ernstig verwaarloosd, zo oordeelde de rechtbank in Zwolle maandag. De man kreeg een maand cel voorwaardelijk opgelegd.

De 53-jarige Jan B. moet ook een taakstraf van 150 uur verrichten. Mocht hij opnieuw over de schreef gaan, dan gaat zijn veehouderij op de grens van Overijssel en Drenthe voor de duur van een half jaar dicht, aldus het vonnis. Bij een controle op 5 februari zag de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA ) een kalf in de stal dat te zwak was om te staan. Een dag later werd het dier echter toch op transport naar een slachterij in Oldemarkt gezet. 

Menselijke consumptie

De 53-jarige veehouder Jan B. had echter op het bijbehorende formulier ingevuld dat het kalf niet ziek was, zodat het wel op transport mocht. Het slachthuis keurde het dier toch af voor menselijke consumptie. Het Openbaar Ministerie had ook het slachthuis gedagvaard, maar de gedaagde vennootschap bestaat niet meer. Wel kan het OM de rechtsopvolger van de slachterij alsnog voor de rechter slepen.

Schimmel en muf

Veel runderen op het bedrijf waren vermagerd, zo oordeelde de rechtbank. Dit vanwege “onvoldoende goed, gezond en voor de diersoort en leeftijd geschikt voer” aldus de rechtbank. Het ruwvoer had onvoldoende kwaliteit en was muf en stonk. Ook zaten er schimmelplekken op het voer. De veehouder is in 2014 voor soortgelijke feiten veroordeeld. B. liet op de zitting twee weken terug al weten geen runderen meer te houden. De straf komt overeen met de eis van de officier van justitie.

  1. Tomy (40) overleed na hardhandige aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’
    PREMIUM
    VIDEO

    Tomy (40) overleed na hardhandi­ge aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’

    Hij schreeuwt. Vijf mannen zitten op hem, een agent zet een knie in zijn rug, een ander duwt zijn schoen op zijn hoofd. Kort na de hardhandige aanhouding in Zwolle overlijdt Tomy Holten (40). Zijn broer voelt herkenning tijdens de massale protesten tegen racistisch politiegeweld de afgelopen week. De rijksrecherche onderzoekt of er disproportioneel veel geweld is gebruikt bij de aanhouding en of dat leidde tot zijn dood.

In samenwerking met indebuurt Zwolle