Boeren bezetten Zwolle: verkeersinfarct verwacht op wegen naar en in de stad

Update, Video & PollEen verkeersinfarct dreigt vandaag, niet alleen ín Zwolle maar ook op wegen richting de hoofdstad van Overijssel. Dat komt door het boerenprotest tegen de stikstofregels van de provincie Overijssel. Het protest brengt naar verwachting honderden boeren op de been. Om 12.00 uur worden ruim zeshonderd trekkers verwacht bij het provinciehuis. 

De boze boeren komen uit alle windstreken na een oproep van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Noord om actie te voeren bij provinciehuizen in onder anderen Lelystad en Zwolle. 

Stikstofregels

LTO wil dat Flevoland en Overijssel provinciale beleidsregels over stikstof tijdelijk of permanent van tafel veegt. Ook in Arnhem, waar het provinciehuis van Gelderland staat, wordt geprotesteerd.

De boeren volgen daarmee het voorbeeld van hun collega’s in Friesland, waar vrijdag een protest in Leeuwarden het verkeer in stad compleet liet vastlopen.

Druk in Zwolle

Met name in Zwolle wordt het druk, LTO Noord verwacht dat er meer dan zeshonderd trekkers zullen arriveren om 12.00 uur. Volg voor de actuele gang van zaken rond het boerenprotest ons liveblog.

Poll

De boerenprotesten hebben mijn steun!

  • Ja! (88%)
  • Nee! (11%)
  • Geen mening (2%)
7231 stemmen

‘Geen zorgen’

Het provinciebestuur van Overijssel, waar de grootste groep boze boeren zich meldt, maakt zich geen zorgen over de komst van de honderden boeren naar Zwolle. Volgens woordvoerder Rob Heetland vormen ze een belangrijke groep in onze provincie en zijn ze van harte welkom.

,,We zullen ze te woord staan en onder het genot van een kopje koffie rustig met elkaar spreken. In het provinciehuis ligt ook niet de grootste uitdaging, wel bij de verkeersaanvoer en dat moet de gemeente Zwolle met de politie regelen.’’

‘Malieveld van Zwolle’

De voorbereidingen daar, zijn getroffen om het protest in goede banen te leiden, meldde woordvoerder Twan Timmermans namens de gemeente Zwolle maandagmorgen.

Rond het middaguur rijden volgens schattingen van de LTO meer dan zeshonderd trekkers naar het provinciehuis. Pal daar achter ligt park de Wezenlanden, waar jaarlijks ook plek is voor duizenden bezoekers van het Bevrijdingsfestival.

Of het ‘Malieveld van Zwolle’ tijdens het boerenprotest ook wordt beschadigd, zoals dat op 1 oktober gebeurde in Den Haag? ,,Wij zijn een lerende organisatie. Bij het protest op het Malieveld wilde de gemeente Den Haag het aantal trekkers tot 75 beperken, maar dat hield geen stand en toen gingen alle teugels los. Wij willen niet hetzelfde als in Den Haag laten gebeuren.’’

Ludiek en gezellig

Timmermans gaat er vanuit dat het een ‘ludieke en gezellige’ bijeenkomst wordt voor het provinciehuis. ,,We hebben afgesproken met de boeren dat zij niet het veld opgaan met de trekkers, dus we gaan er vanuit dat ze die afspraken niet schenden. Mochten ze dat wel doen? Dan zullen we de kosten op ze verhalen.’’

Zo’n vaart gaat het volgens de positief ingestelde gemeentewoordvoerder niet lopen. ,,Tussen 11.00 en 14.00 uur hebben wij de Luttenbergstraat, Wethouder Alferinkweg en Schuurmanstraat beschikbaar gesteld voor de landbouwvoertuigen van de demonstranten om daar te parkeren. De sfeer is er niet naar om aan te nemen dat ze die daar niet zullen neerzetten.’’

Geen spelende kinderen

 Tijdens de actie zijn de drie genoemde wegen afgezet voor het andere verkeer en worden extra verkeersregelaars ingezet. Omwonenden en verkeersdeelnemers worden geadviseerd om de drukte te omzeilen.

Verder doet Timmermans namens de gemeente Zwolle een beroep op gezond verstand. ,,Wij raden mensen af om tussen 11.00 en 14.00 uur daar te zijn, er komen misschien meer dan zeshonderd trekkers. Ik denk niet dat het handig als mensen daar hun kinderen dan laten spelen, bijvoorbeeld.’’

Opstoppingen

Volgens LTO-bestuurder Arjan Bonthuis uit Zenderen stappen alleen vanuit Twente al zeker tachtig boeren op de tractor naar Zwolle. De laatste kilometers rond Zwolle zullen ze over de grote wegen rijden. „We rijden dan zo’n 30 kilometer per uur. Dat zorgt voor opstopping voor het andere verkeer.’’

Daar is het de LTO volgens Bonthuis echter niet om te doen. ,,We willen zo publieksvriendelijk mogelijk actievoeren. Daarom gaan we bijvoorbeeld ook niet in de spits, maar later in de ochtend. We hebben ook goed contact met de politie, zodat alles netjes kan verlopen.”

Nauw contact

De gemeente en politie hebben nauw contact met de LTO om het protest samen in goede banen te leiden, beaamt Timmermans. ,,We willen de actie zo veilig mogelijk laten verlopen’’, benadrukt ook politiewoordvoerder Simen Klok. ,,De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, wij houden toezicht.’’

Dat houdt in dat de politie waar nodig verkeersstromen gaat begeleiden, voor een vlotte doorstroming. ,,Waar en wat we precies gaan doen, zeggen we vooraf nooit, we kijken wat er op ons af komt en reageren daar op.’’ 

300 in Gelderland

Land- en Tuinbouworganisatie LTO Noord, actief in onder meer de noordelijke provincies, Overijssel, Gelderland en Flevoland, riep haar veertienduizend leden op om maandag actie te voeren bij provinciehuizen.

Zo gaan er zeker driehonderd Gelderse boeren op trekkers naar het provinciehuis in Arnhem, meldt LTO-Noord-woordvoerder Ben Haarman. Dat er overlast in en rond Arnhem zal ontstaan is niet te voorkomen, maar ook daar willen de boeren niet moedwillig de boel blokkeren, beweert de woordvoerder.

50 in Flevoland

In Lelystad worden rond het middaguur zo'n vijftig boeren verwacht. ,,Maar het kunnen er ook wel honderd worden, ze hoeven zich niet aan te melden’’, aldus LTO-bestuurder Arnold Michielsen.

Boeren gaan in de aanval omdat ze het zat zijn zich te verdedigen. Zoals Gerard Elshof (55) uit Laag Zuthem onlangs vertelde in de Stentor.

Hoe zit dat nu met dat stikstofprobleem? En wat is nu wel en niet waar in de hele discussie? Wat zijn de feiten en fabels rond de boerenprotesten? De Stentor zet zeven (on)waarheden op een rijtje.

Volledig scherm
Boeren blokkeren de boel in Leeuwarden, onlangs. Ook Zwolle krijgt te maken met een protest van boeren uit Overijssel. Met - net als in de hoofdstad van Friesland - naar verwachting de nodige verkeersperikelen. © ANP
Volledig scherm
Boerenprotest in de Achterhoek. Met tractoren bezetten boeren onlangs de wegen naar een natuurgebied. © ANP/Roland Heitink

In samenwerking met indebuurt Zwolle