Bulgaren Negdit Mehmit (rechts) en Sebatin Ismahilot steken asperges in Erp.
Volledig scherm
Bulgaren Negdit Mehmit (rechts) en Sebatin Ismahilot steken asperges in Erp. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Boeren komen buitenlandse handjes tekort door coronacrisis, ze hopen dat jij komt helpen

Boeren en tuinders komen buitenlandse handjes tekort door de coronacrisis. Ze vragen om hulp van landgenoten om de voedselvoorziening op peil te houden’ meldt Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Noord dat zijn hoofdvestiging in Zwolle heeft.

Door de coronacrisis komen diverse bedrijven in de agrarische sector in de problemen op het gebied van arbeidskrachten die het veelal uit het buitenland haalde. Om het werk te kunnen blijven verrichten in de land- en tuinbouwsector, zijn volgens LTO Noord twee initiatieven gestart. LTO Noord-vicevoorzitter Eric Douma:: ,,Platforms waar vraag en aanbod naar personeel worden gematcht.’’

Tekort

Volgens Douma is het houden van voldoende handjes in zijn sector topprioriteit na een inventarisatie onder agrarische werkgevers. Via de website werkenindelandentuinbouw.nl kunnen werkgevers met een tekort aan personeel en mensen die werk zoeken, elkaar vinden. Via de site helponsoogsten.nl kunnen boeren en tuinders hulp krijgen bij het zoeken naar personeel.

1700 arbeidsplaatsen

Douma: “Tot nu toe hebben zeventig bedrijven met personeelstekort zich gemeld. Het gaat om ongeveer zeventienhonderd arbeidsplaatsen. Daarnaast hebben in een paar dagen tijd duizend mensen zich aangemeld die in de land- en tuinbouw willen werken. Daar zitten bijvoorbeeld mensen tussen uit de horeca- en schoonmaakbranche.’’

Volgens LTO Noord zijn de eerste matches al gemaakt, zo werken mensen die normaal gesproken in de sierteelt actief zijn nu als aspergestekers en helpen studenten in de avonduren mee op het land.

  1. Zwolse Dierenvoedselbank wordt overspoeld door aanvragen en zet gratis voer neer: ‘We doen dit in goed vertrouwen’

    Zwolse Dierenvoed­sel­bank wordt overspoeld door aanvragen en zet gratis voer neer: ‘We doen dit in goed vertrouwen’

    De Zwolse Dierenvoedselbank wordt overspoeld met nieuwe aanvragen sinds de coronacrisis is uitgebroken. Tegelijkertijd kan de stichting het voer voor honden, katten en andere huisdieren niet meer op de gebruikelijke manier verspreiden. De tijdelijke noodoplossing: twee plekken in Zwolle waar dagelijks kratten vol voer neergezet worden, waar iedereen gebruik van kan maken.

In samenwerking met indebuurt Zwolle