Volledig scherm
Staatssecretaris Martijn van Dam links. Kees Romijn (LTO) rechts.

Boeren moeten staatssecretaris helpen om fiasco te voorkomen

ZWOLLE - Boerenbelangenorganisatie LTO wil binnen anderhalve week de hele melkveesector op één lijn hebben om te voorkomen dat de Nederlandse veestapel rigoureus moet inkrimpen. Dat is woensdagavond duidelijk geworden in de Zwolse IJsselhallen waar staatssecretaris Van Dam spreekt.

Kees Romijn van LTO, wil een mest-top vrijdag 11 november. Op deze derogatie-top moeten de boeren afspraken maken over wat te doen. Ze zullen de veestapel iets moeten inkrimpen om de nieuwe fosfaatrregels door Brussel te loodsen zonder dat ze de uitzonderingspositie in Europa verliezen. Staatssecretaris Van Dam moet dat in Brussel voor elkaar boksen en heeft dan de support van de boeren nodig. 'De boeren moeten zelf ook geven, maar dan wel als gehele sector.' Als de boeren niet gezamenlijk een vuist maken kan Van Dam daar niet mee op tafel slaan in Brussel.

Gerust
"De meeste boeren waren wel wat gerust gesteld", zegt Bert Ruitenberg, melkveehouder uit Dalfsen. ,,De opkomst was echt buitengewoon, met ruim duizend man. De meeste vragen waren voor Van Dam die het vanavond een stuk beter kon uitleggen dan op Nieuwsuur. Uitgebreider." Het vertrouwen in Van Dam door de boeren is een beetje hersteld, vanavond. ,, Er is hem op het hart gedrukt dat achter één veehouder meer gezinsbedrijven staan. 'Je moet écht laten zien dat je er voor de boeren bent, zeiden ze."

Fosfaatregels
De Europese Commissie kan Nederland namelijk straffen voor het overtreden van de milieunormen. In Europa heeft Nederland momenteel een gunstige uitzonderingspositie. Boeren mogen hier veel meer dierlijke mest op hun land verspreiden dan hun Franse of Spaanse collega's. Die 'derogatie', in EU-jargon, dreigt Nederland nu kwijt te raken. Voor boeren zijn de gevolgen nauwelijks te overzien. Ze mogen dan zoveel minder mest kwijt op hun grond, dat ze in feite 480.000 koeien de deur uit moeten doen. De bezorgde boeren verenigden zich de afgelopen weken met onder meer de #laarzen uit-actie.

In het kort
Sinds 1 april 2015 mogen boeren weer zoveel melk produceren als ze kunnen omdat de melkquotum toen is afgeschaft. Veel boeren hebben die kans met twee handen aangegrepen om te investeren in grotere stallen en meer koeien en dus meer melkproductie. Maar ook meer mest. Staatssecretaris van Dam heeft een plan ingediend in Brussel om de boeren te helpen met het mestoverschot wat daardoor is ontstaan, maar Brussel schoot dat plan af. En dat zorgt voor een chaos in boerenland omdat niemand nu precies weet wat te doen. Boeren kunnen niet investeren want het is onduidelijk of de investering na 1 januari nog wel mag. Banken willen het daarom ook niet financieren.

Volledig scherm
Volledig scherm
Martijn van Dam legt uit wat het probleem is rondom de fosfaatrechten.

In samenwerking met indebuurt Zwolle