Boerenorganisaties reageren verdeeld op de uitgelekte plannen van stikstofminister Christianne van der Wal (VVD). Zij wil veehouderijen bij natuurgebieden uitkopen voor 120 procent van de waarde.
Volledig scherm
PREMIUM
Boerenorganisaties reageren verdeeld op de uitgelekte plannen van stikstofminister Christianne van der Wal (VVD). Zij wil veehouderijen bij natuurgebieden uitkopen voor 120 procent van de waarde. © ANP

Boeren verdeeld over ‘superplusplan’ voor piekbelasters: ‘Van dwang mag geen sprake zijn’

De uitgelekte ‘superplusregeling’ voor opkoop van veehouderijen en andere bedrijven is voorzichtig positief ontvangen door LTO-Noord. ,,Dit komt in de buurt van oplossingen die wij ook hebben aangedragen.’’ De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is niet onder de indruk.

7 reacties

 • H de Vries

  2 weken geleden
  Die boeren verdienen ook hier weer prima aan ja, na de handel in melkquota, mest (nog wat van Bergs Advies gehoord?), Europese subsidies, nu de gratis toegekende stikstofrechten lukratief verhandelen.
 • H.J. Puts

  2 weken geleden
  We kopen boeren in het oosten van het land uit om ruimte te maken om in het westen van het land te kunnen bouwen, neem de aanleg van de wegen rond Utrecht als voorbeeld waarbij Rijkswaterstaat de stikstof rechten van boeren in Gelderland en Brabant op koopt ter compensatie voor de stikstof uitstoot in Utrecht. Het gaat dus helemaal niet om de kwetsbare natuur te beschermen maar gewoon om ordinair geld te kunnen verdienen.
 • H de Vries

  2 weken geleden
  In 2018 kregen Nederlandse boeren 835 miljoen euro aan landbouw-subsidies. Daarvan is 720 miljoen euro directe inkomenssteun, die is gekoppeld aan hoeveel land een boer heeft. Een derde van het totale bedrag gaat naar boeren die meer dan twee keer modaal verdienen. Helaas mag de regering niet stoppen met die flauwekul: het zijn door Europa verplichte uitkeringen. Mogen Europa en de regering dan ook eisen dat er geen overproductie plaats vindt, en zeker dat er geen stikstofvervuiling optreedt?
 • M.C. Fels

  2 weken geleden
  Natuurlijk mag er wel sprake zijn van dwang. Bij mij in het dorp zijn een boel mensen uit hun huizen gedwongen voor de aanleg van een parkeergarage bij het station. Dat gebeurt vaker hoor, waarom zouden we een uitzondering maken voor boeren.
 • van den Berg

  2 weken geleden
  Belachelijk dat hier belasting geld heen gaat. Ieder andere sector met overcapaciteit word door de markt gesaneerd
 1. Kamperlijntje valt al tijden veel vaker uit dan toegestaan: mogelijk boete voor vervoerder Keolis
  PREMIUM
  5

  Kamperlijn­tje valt al tijden veel vaker uit dan toegestaan: mogelijk boete voor vervoerder Keolis

  Van alle ritten op het Kamperlijntje, valt dit jaar bijna één op de 25 treinen uit. Al maanden kampt vervoerder Keolis met personele problemen. Die leiden nu mogelijk tot een boete van de provincie. Overijssel moet daar als opdrachtgever ‘nog een knoop over doorhakken’, maar gaat in ieder geval met Keolis in gesprek over het aanhoudende en veelvuldig uitvallen van treinen.