Volledig scherm
PREMIUM
Op de Bomhofsplas bij Haerst, even ten noorden van Zwolle, wil GroenLeven een drijvend zonnepark aanleggen. De werkzaamheden voor de bouwplaats zijn maandag stilgelegd na nieuwe bezwaren vanuit de omgeving. © Freddy Schinkel

Bouw drijvend zonnepark Zwolle stilgelegd na nieuw bezwaar uit de omgeving

Het werk aan het drijvende zonnepark in de Bomhofsplas bij Zwolle is per direct stilgelegd. Buurtbewoners maken opnieuw bezwaar tegen de vergunning en stappen naar de rechter. De exploitant wil met de bezwaarmakers in gesprek en is maandag gestopt met de voorbereidende werkzaamheden bij de plas.

De Bomhofsplas is een zandwinningsplas even ten noorden van Zwolle. GroenLeven is al geruime tijd bezig met een plan om op het water een drijvend zonnepark aan te leggen, net als in de Sekdoornse Plas ten zuiden van de stad. Van meet af aan is onder inwoners van de buurtschap Haerst grote weerstand tegen de komst van de panelen. Dat is mede ingegeven door de verondieping die uitbater Dekker van de zandwinning aan de komst van de zonnepanelen koppelt. Het bedrijf wil slib van elders laten aanrukken om de bodem van de plas deels te verhogen. De buurt vreest verontreinigde grond met gevolgen voor boeren en de natuur. Over de verondieping is nog geen besluit gevallen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle