Volledig scherm
Werkzaamheden waarbij grond wordt verplaatst. © Ed van Alem

Bouwend Nederland: 80 procent onderzochte grond bevat te veel chemische stoffen

Uit de eerste onderzoeken die zijn gedaan in de zogenoemde PFAS-affaire, blijkt dat er te veel chemische stoffen in grond en water worden aangetroffen. Bouwend Nederland schat in dat bij tachtig procent van de analyses de norm wordt overschreden en wil daarom zo snel mogelijk in overleg met de staatssecretaris Van Veldhoven.

Sinds kort hanteert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een tijdelijke norm: in elke schep grond die verplaatst wordt, mag niet meer dan 0,1 microgram aan chemische stoffen (PFAS) zitten. In eerste instantie reageerde de bouwwereld opgetogen over die norm. Charles Verheyen van Bouwend Nederland: ,,Het leek een einde te maken aan alle onduidelijkheid rondom deze stoffen.”

Alarm

Maar nu slaan Bouwend Nederland en andere brancheorganisaties alarm. ,,Uit het werkveld horen we dat meer dan 80 procent van de grond en het water dat geanalyseerd wordt, boven die norm zit. Er wordt dus meer dan 0,1 microgram aangetroffen. Daardoor komen bouwprojecten stil te liggen”, waarschuwt hij. ,,Niemand wil die grond bovendien aannemen.” Daar komt bij dat er maar een beperkt aantal laboratoria is dat dit onderzoek kan doen. ,,Ze zitten daar overvol. Er zijn enorme wachttijden.”

Quote

Dit is een sector­breed probleem aan het worden

Charles Verheyen, Bouwend Nederland

Eerder lieten ook de waterschappen weten baggerwerkzaamheden uit te stellen. Ook de woning- en wegenbouw komen in de knel. Verheyen: ,,Dit is een sectorbreed probleem aan het worden. Helaas is geconstateerd dat met de invoering van de tijdelijke norm een averechts effect is bereikt. Veel lopende grondverzet- en baggerprojecten zijn stilgevallen, of worden momenteel niet aanbesteed.” De brancheclubs willen spoedoverleg met staatssecretaris Van Veldhoven.

Overvallen

Ook het Expertisecentrum PFAS, een samenwerking tussen TTE Consultants, Arcadis en Witteveen+Bos, dringt aan op een overleg met Van Veldhoven. De brief is verstuurd omdat het bureau vele reacties van bedrijven en overheden uit de grondbranche ontving. Ook de partijen die zich bij het bureau gemeld hebben zeggen lange wachttijden te ervaren bij laboratoria voor de analyses. Deze zouden inmiddels enkele weken bedragen. Er zou te weinig afstemming zijn geweest met de sector, die zich ‘overvallen’ voelt. Verschillende politieke partijen hebben inmiddels Kamervragen gesteld.  

Een woordvoerder van het ministerie stelde eerder tegenover De Stentor dat de maatregelen worden genomen om te voorkomen dat PFAS-stoffen zich nog verder in het milieu verspreiden. Met nieuwe regels hebben grond- en baggerbedrijven duidelijkheid. Het effect van de tijdelijke regels wordt in de gaten gehouden, om uiteindelijk definitieve te kunnen maken.

De zogenoemde PFAS-stoffen (een verzameling van duizenden chemische stoffen, waarvan PFOS en GenX de bekendste zijn) zijn onverwoestbaar en worden daardoor nauwelijks afgebroken. De industrie gebruikt deze stoffen voor het maken van bijvoorbeeld bakpapier, blusschuim en regenpakken. De stof PFOS is meer dan tien jaar geleden verbannen uit de industrie, maar wordt dus nog altijd in het milieu aangetroffen. Ook in drinkwater worden kleine hoeveelheden gevonden.

In samenwerking met indebuurt Zwolle