Volledig scherm
Geert Stevens dreigt zijn laarzen op te sturen naar staatssecretaris Van Dam. © Vincent Jannink

Boze boeren praten maandagavond op geheime plek over mest

ZWOLLE - In het geheim komen ze vanavond bij elkaar, de vertegenwoordigers van boeren, banken en de zuivelindustrie. Inzet: hoe voorkom je dat Nederland zijn status kwijtraakt als topland op het gebied van zuivel?

Het geheimzinnige van dit topoverleg is nodig om in alle rust te kunnen praten, vinden de betrokken partijen. Want de belangen zijn enorm. Nederlandse boeren zorgen bij elkaar dat er veel te veel mest is. Zoveel dat 'Brussel' geen vertrouwen meer heeft in de (politieke) aanpak van de mestproblematiek in ons land. Nederlandse boeren konden jarenlang vertrouwen op soepele Europese regels, waardoor ze meer koeien kunnen houden (en dus meer mest op het land mogen uitrijden). Dat voordeel (derogatie heet het) dreigen ze kwijt te raken nu er veel te veel koeien in ons land zijn.

Als niemand iets doet, kunnen de boeren in ons land 480.000 koeien naar het slachthuis sturen. De geheime top, vanavond ergens in ons land, moet dat voorkomen. Heel veel boeren zouden failliet gaan als ze hun Europese voordeeltje kwijtraken, het milieu zou een enorme klap krijgen (zegt boerenbelangenorganisatie LTO) en Nederland zou zijn status als toonaangevende zuivel-exporteur in een klap kwijtraken.

Veehouder Geert Stevens uit Holten is een van de boeren die betrokken zijn bij de 'laarzenactie', dat veel aandacht kreeg in de media en op twitter en facebook.

In samenwerking met indebuurt Zwolle