Volledig scherm
© Hugo Janssen

Brandstichter Zwolle aangehouden

ZWOLLE - De Zwollenaar die zaterdagmorgen tot twee keer toe brand stichtte, in zijn eigen appartement en in zijn kelderbox, is aangehouden. Dat bevestigt de politie. Verwacht wordt dat hij in elk geval dit weekeinde nog in de cel blijft. Over wat er daarna gebeurt volgt overleg. De man is bekend bij politie, woningcorporatie en zorginstellingen in verband met persoonlijke problemen.

Volgens andere bewoners van het 28 appartementen tellende pand aan de Blijmarkt is de man al jaren een probleemgeval. Politie en medische hulpdiensten kwamen regelmatig over de vloer. De medehuurders vertellen dat hij 's nachts bij andere huurders op de deuren bonkte en soms zo in de war was dat hij per ambulance werd afgevoerd. "Soms waren er meerdere keren per week incidenten, en dan weer een paar weken niet." De verhuurder, woningcorporatie SWZ, was volgens beheerder Karin Vruggink op de hoogte van de problematiek. Samen met de politie werd volgens haar achter de schermen 'met man en macht' gezocht naar oplossingen. "Maar je kunt iemand niet zomaar laten opnemen, er moet eerst iets gebeuren." Wijkagent Sander van den Noort bevestigt dat de man al geruime tijd in beeld was bij diverse instanties in verband met zijn problematiek. Zelf kwam hij er bijna wekelijks. "Maar we kunnen mensen die niet in de pas lopen, niet zomaar achter een dikke deur opsluiten. Al betreur ik natuurlijk ten zeerste dat dit zo geëscaleerd is. Ik kan me voorstellen dat dit een grote impact heeft op de andere bewoners, die ineens op zaterdagochtend in hun pyjama op straat stonden."

De eerste brand, in de badkamer van het appartement van de Zwollenaar, was rond 7 uur zaterdagochtend. De man gooide toen ook een televisie uit het raam. De brandweer rukte uit om te blussen en de politie zocht vergeefs naar de man. Rond negen uur was er opnieuw een brandalarm, ditmaal bleek er in de kelderbox van de man iets te branden of te smeulen. Dat veroorzaakte veel rook en stank, waardoor de andere bewoners tijdelijk hun huis uit moesten. De winkel GooodyFoods die onder het complex gevestigd is heeft geen hinder ondervonden van de branden, de naastgelegen Stadsbakker evenmin. Beide winkels konden gewoon open.

Volledig scherm
© News United / Stefan Verkerk

In samenwerking met indebuurt Zwolle