Bruidspaar krijgt standje van gemeente Zwolle voor illegale bruiloft in natuurgebied

Het Zwolse bruidspaar dat in een natuurgebied hun trouwfeest vierde, draait op voor eventuele schade aan de natuur. Dat heeft het stel in 'een stevig gesprek’ met de gemeente Zwolle te horen gekregen. De bruiloft werd gehouden op een landtong in de Noorderkolk aan de rand van de stad. Zonder vergunning.

Drie boa's en de politie zijn er die dag geweest, maar grepen niet in. Dat een wethouder onder de gasten was valt hem volgens zijn mede-collegeleden niet te verwijten: hij was er als privépersoon en kon niet weten van het ontbreken van de vergunning.

De gewraakte bruiloft was op 29 juni in het natuurgebied tussen het Westerveldse Bos en het Zwarte Water. Zowel de huwelijksvoltrekking als het trouwfeest vonden hier plaats, midden in een beschermd Natura 2000-gebied. Vorig jaar was bij de gemeente gecheckt of dit mocht, waarop de gemeente liet weten dat een vergunning nodig zou zijn. Die is nooit aangevraagd. Toch ging het feest door en liet het bruidspaar de landtong maaien om plaats te bieden aan de tientallen gasten, een dj en een afsluitend vuurwerk.

Volledig scherm
De opbouw van een trouwfeest in de Noorderkolk in Zwolle, juni 2019. Het feest had nooit gehouden mogen worden in dit natuurgebied. © Martijn Kleingeerts (Twitter)

De voltallige Zwolse oppositie en coalitiepartij GroenLinks stelden vragen over de trouwerij. Het college van B en W heeft die nu beantwoord. Zo ontstaat duidelijkheid over wat aan het feest voorafging, maar ook wat zich die dag vanuit de instanties heeft afgespeeld.

Drie boa's en politie

Eerder meldde de Stentor al dat twee gemeentelijke handhavers ter plaatse zijn geweest na een melding van overlast, maar niet ingrepen. Nu wordt duidelijk dat een toezichthouder van Landschap Overijssel, dat het naastgelegen gebied beheert, het feest zag en een melding maakte bij provincie, gemeente en politie. Waar de provinciale handhaver in de week na het feest contact opnam met het bruidspaar, gingen twee gemeentelijke boa's samen met de politie ter plaatse.

In samenwerking met indebuurt Zwolle