Volledig scherm

Burgemeester Zwolle mogelijk te snel met huisverbod

DEN HAAG/ZWOLLE – De Zwolse burgemeester heeft in een huiselijk conflict mogelijk te snel een huisverbod aan een 50-jarige man opgelegd, zo bleek maandag tijdens een hoger beroepszaak in Den Haag.

Al eerder tikte de Zwolse bestuursrechter de burgemeester op vingers. Die legde eind 2015 het huisverbod op na advies van de officier van justitie en een hulpverleenster van Veilig Thuis. Volgens de eveneens 50-jarige vrouw zaaide de man al enige maanden terreur in het gezin met twee kinderen uit een vorig huwelijk van de vrouw. De man zou de vrouw en haar twee kinderen onder zware psychische druk hebben gezet en tegen elkaar hebben uitgespeeld. De Zwolse stapte naar de politie omdat haar, intussen ex-,partner haar bij de keel zou hebben gegrepen. Alleen deed de vrouw pas drie dagen na het incident aangifte en handelde de burgemeester voornamelijk op basis van de verklaringen van de vrouw en haar dochter. Rechter en staatsraad P. van der Beek-Gillissen vroeg aan de Zwolse gemeentewoordvoerders welke aanwijzingen de burgemeester nog meer had, behalve de aangifte van vrouw en dochter.

Huisverbod
“Volgens de politieofficier zat er een doodsbange vrouw tegenover hem. En samen met de verklaringen van de dochter was dat reden voor om het huisverbod op te leggen,” zei de gemeentewoordvoerder. De 50-jarige Zwollenaar ontkende in alle toonaarden,”ik was verbijsterd toen er zes politieagenten mij kwamen ophalen. Ik dacht dat er iets ergs was gebeurd met het zoontje. Maar nee, ik werd meegenomen naar het bureau en daar werd mij niets gevraagd. Het besluit om mij uit mijn huis te zetten was al genomen. Volgens mijn ex had ik de woning kort en klein geslagen en iedereen bedreigd. Allemaal leugens.” De Raad van State vond het vreemd dat de burgemeester zo’n zwaar instrument als het huisverbod inzette terwijl er geen eerdere meldingen over huiselijk geweld waren gedaan, er waren geen verklaringen van buren of andere familie en er is geen lichamelijk letsel bij de vrouw geconstateerd. Doet de burgemeester dit altijd zo, alleen op basis van verklaringen van één partij, vroeg staatsraad Van der Beek.

Dertig
“In Zwolle worden jaarlijks dertig huisverboden opgelegd en dat doen we altijd heel zorgvuldig. In deze zaak was het duidelijk dat de vrouw doodsbang was,” zei de gemeentewoordvoerder. Toch wees rechter en staatsraad de gemeentewoordvoerder er op dat het huisverbod vooral bedoeld is als tijdelijk afkoelmiddel, waarna de man of vrouw weer terug kan met of zonder therapie. “In deze zaak lijkt het er toch heel sterk op dat het huisverbod en de verlenging daarvan is gebruikt om de man het huis uit te krijgen. En daarvoor is het huisverbod niet bedoeld. Dat is immers en zeer ingrijpende maatregel in de privésfeer,” aldus de staatsraad. Mocht ook de Raad van State de burgemeester in het ongelijk stellen dan zal Zwolle toch voorzichtiger met huisverboden moeten omspringen. Uitspraak volgt binnen enkele weken.

In samenwerking met indebuurt Zwolle