Volledig scherm
Exterieur van de rechtbank in Zwolle. © Screenshot Google Streetview

‘Busverkrachter’ (19) uit Zwolle wordt berecht als minderjarige: zaak achter gesloten deuren

De Zwolse rechtbank behandelt vandaag de strafzaak tegen een 19-jarige Zwollenaar achter gesloten deuren op verzoek van zijn advocaat. De man wordt verdacht van verkrachting van een jonge vrouw in een streekbus tussen Zwolle en Dedemsvaart.

Zijn advocaat vroeg bij aanvang van de zaak om behandeling buiten aanwezigheid van de pers om te voorkomen dat persoonlijke details over de verdachte in de media terecht komen. Normaliter geldt dat alleen bij berechting van minderjarigen. De verdachte was weliswaar 18 jaar ten tijde van het delict, maar de raadsman voerde een aantal omstandigheden aan die behandeling achter gesloten deuren rechtvaardigen. De verdachte is op pas op zijn tiende jaar naar Nederland gekomen vanuit Somalië en heeft voor die tijd geen onderwijs gevolgd. Ook heeft hij een licht verstandelijke beperking, aldus de raadsman. Zijn verzoek werd ondersteund door een vertegenwoordiger van de jeugdreclassering. 

De officier van justitie verzette zich tegen sluiting van de deuren. Ze wees op een eerdere tussentijdse behandeling van de zaak waarin de raadsman ook met dit verzoek kwam. Toen zag de rechtbank geen aanleiding om de deuren te sluiten. 

Persoonlijke levenssfeer

Na een schorsing besloot de rechtbank toch mee te gaan in het verzoek van de raadsman. ,,Gezien wat er is aangevoerd over de persoonlijke ontwikkeling van de verdachte vindt de rechtbank dat eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer zou moeten prevaleren", aldus de rechtbankvoorzitter.

De moeder van de verdachte en haar tolk en de ouders en raadsman van het slachtoffer kunnen de zitting wel bijwonen. 

De Zwollenaar wordt ervan verdacht dat hij vorig jaar april een (toen 18-jarige) licht verstandelijk beperkte vrouw heeft overweldigd tijdens een busrit van Zwolle richting Dedemsvaart. Hij zou haar al voordat de bus vertrok vanaf het station hebben aangesproken, en daarna met haar ingestapt zijn. Onderweg zou hij haar tot seks hebben gedwongen. Volgens de vader van de aangeefster was zijn dochter niet in staat de jongeman af te weren of de aandacht van andere passagiers in de bus te trekken. De verdachte erkent dat er seksuele handelingen zijn voorgevallen, maar met wederzijdse instemming, zo zei zijn advocaat eerder tegenover de Stentor. De Zwollenaar heeft vorig jaar enkele weken in voorarrest gezeten na zijn aanhouding maar werd daarna vrijgelaten onder voorwaarde van een meldingsplicht.

Bij de behandeling van de zaak betrekt de rechtbank ook de camerabeelden uit de bus. Die worden vandaag bekeken. Ook zal de raadsman van het slachtoffer een schriftelijke slachtofferverklaring voorlezen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle