Volledig scherm

Buurtpraat | Geachte premier

ZWOLLE - Geachte premier, U kwam ons afgelopen woensdag met een bezoek vereren, wat waren de Zwollenaren blij dat u afreisde naar het oosten van het land. Wat een eer dat uitgerekend onze minister-president de vijftiende Thorbeckelezing kwam houden.

Maar één ding is zeker, er was niemand blijer dan I (ik noem zijn volledige naam niet uit privacyoverwegingen) toen bekend werd dat u naar zijn woonplaats zou komen. I is verstandelijk beperkt en heeft een enorme liefde voor 'belangrijke personen'. Met name politici. Hij woont steevast de raadsvergaderingen bij in Zwolle en toen Alexander Pechtold enige tijd geleden in de Overijsselse hoofdstad was stond I ook daar vooraan. Om hem een handje te geven. 'Mag ik u bellen?' vroeg hij vervolgens in al zijn onschuld aan de D66'er. En warempel, volgens ooggetuigen kreeg hij zomaar het visitekaartje van Pechtold in zijn hand gedrukt. Wat moet hij trots zijn geweest.

Ik zie daarom al voor mij hoe hij met kriebels in zijn buik zijn mooiste kleren uitkoos voor het bezoek van onze opperpoliticus. Hij raapte nog wat spulletjes bijeen en stopte die in een plastic tas. Wat zou erin gezeten hebben? Waarschijnlijk pen en papier, want naast een handje van de premier was zijn tweede wens uiteraard een handtekening. Misschien had hij zelfs wel een cadeautje voor u meegenomen.

En dus stond hij al ruim op tijd op u te wachten bij theater Odeon. Hij was waarschijnlijk wat zenuwachtig dus hij drentelde heen en weer. En ja, hij had een tas in zijn hand. Uw beveiligers werden op hun beurt weer zenuwachtig van hem en schakelden de politie in. I reageerde, waarschijnlijk uit angst, volgens omstanders agressief. En dus werd hij door de politie tegen de grond gewerkt. Hij barstte in tranen uit en riep meteen: zo heb ik het niet bedoeld.

Zwolse politici sprongen de volgende dag direct voor hem in de bres: een onschuldige jongen, een dertigjarige met het verstand van een zesjarige. Een verwarde jongeman, die bij een Zwolse zorginstelling woont. Die nu als een crimineel door de politie werd meegenomen. Terwijl hij enkel u een hand wilde geven, of misschien nog wel liever: een handtekening scoren. Wat zou hij blij zijn met een foto en handtekening van u. Het zou wellicht de pijn van deze, voor hem, rampzalige avond verzachten.

Misschien had hij zelfs een cadeautje voor u meegenomen

reageren? kimberly@destentor.nl

In samenwerking met indebuurt Zwolle