Volledig scherm
Burgemeester Snijders van Zwolle heeft de sluiting van café Bruut opgeheven. © Frans Paalman

Café Bruut Zwolle mag weer open na twee weken sluiting vanwege granaat

video + updateCafé Bruut in Zwolle mag weer open. Dat heeft burgemeester Peter Snijders van Zwolle besloten. Het café was de afgelopen twee weken dicht na de vondst van een granaat aan de deur.

De burgemeester meldt nu dat hij geen aanleiding ziet om het café in het kader van de openbare orde nog langer gesloten te houden. 

Quote

Bob neemt de veiligheid van zijn gasten altijd heel serieus. Hij heeft de luxe dat hij heel flexibel kan zijn, hij kan met een telefoon­tje wat poppetjes bijplaat­sen

Joshua Perquin, advocaat café Bruut

Bruut-eigenaar Bob Kooistra laat weten een goed gesprek met de gemeente en de politie te hebben gehad. ,,We trekken samen op.’’ 

Zijn advocaat Joshua Perquin zegt dat komende tijd bij het café zichtbare en onzichtbare maatregelen worden genomen. Er zullen meer medewerkers van Kooistra’s beveiligingsbedrijf BKBD aanwezig zijn. ,,Bob neemt de veiligheid van zijn gasten altijd heel serieus. Hij heeft de luxe dat hij heel flexibel kan zijn, hij kan met een telefoontje wat poppetjes bijplaatsen. Maar het moet ook leuk blijven, mensen moeten gezellig kunnen blijven stappen, dus het zal geen Fort Knox worden.’’

Granaten bij café en huis

Bruut werd dinsdag 14 januari voor de tweede keer geconfronteerd met een granaat aan de deur. Eerder gebeurde dat in oktober 2018. En in februari vorig jaar ontploften bij het ouderlijk huis en toenmalig woonadres van café-eigenaar Bob Kooistra twee granaten. 

Bewegende beelden

De granaatplaatser van twee weken geleden is vastgelegd op camera. De politie heeft gisteravond voor het eerst bewegende beelden vrijgegeven. Daarop is te zien hoe de tengere, vermoedelijk jonge dader even voor één uur ’s nachts eerst wat door de Voorstraat drentelt om vervolgens de granaat aan de deurklink te hangen. De granaatlegger (zwarte jas, zwarte capuchon, gezicht bedekt met sjaal of masker) loopt vanaf de Dijkstraat de Zwolse binnenstad in. Via de Melkmarktstraat bereikt de persoon de verlaten Voorstraat, waar café Bruut zich bevindt. Op dat moment wordt nog niets gedaan.

De granaatlegger loopt de Voorstraat zelfs weer uit, tot op de Grote Markt. Vervolgens maakt de nog onbekende dader rechtsomkeert. Opnieuw wordt Bruut gepasseerd, er zijn meer mensen in de Voorstraat. De persoon houdt zich op in een steeg tot de Zwolse stapstraat uitgestorven is. Dan wordt de granaat geplaatst en maakt de dader zich met de handen in de zakken uit de voeten om via de Melkmarktstraat en Dijkstraat het centrum rennend te verlaten richting de Rembrandtlaan.

Opsporing Verzocht heeft dinsdagavond opnieuw aandacht besteed aan de zaak. De politie hoopt in contact te komen met de personen - in ieder geval een fietser en twee bezoekers van café Het Vliegende Paard - die de granaatlegger die nacht even voor één uur zijn gepasseerd.

Bekijk hieronder alle Stentorvideo’s over de granaat bij Bruut, inclusief de route die de dader mogelijk volgde:

In samenwerking met indebuurt Zwolle