Volledig scherm
Café Bruut in de Zwolse Voorstraat. © Pedro Sluiter Foto

Café Bruut Zwolle moet toch dicht blijven van rechter

updateCafé Bruut aan de Voorstraat moet de deuren toch sluiten in afwachting van een besluit over de vergunningaanvraag. Dat heeft de rechter in Zwolle dinsdag bepaald.

Burgemeester Meijer wil dat het café niet open gaat zo lang er nog een onderzoek loopt naar mogelijke criminele activiteiten rond het bedrijf. Eigenaar Bob Kooistra vocht dit besluit aan bij de rechter. Tevergeefs, zo blijkt nu. De rechter is het met de burgemeester eens dat er voldoende aanleiding is om het café voorlopig te sluiten.

Granaat

Het café werd in mei overgenomen door Kooistra. Hij had op dat moment nog geen horecavergunning maar het is gebruikelijk dat een horecagelegenheid na een overname open mag blijven tijdens de behandeling van de aanvraag. De situatie veranderde toen in oktober een granaat aan de deur werd geplaatst door onbekenden. Het politieonderzoek naar deze zaak loopt nog. Het café moest toen een week dicht op bevel van de burgemeester. In die week kwam ook aan het licht dat er problemen zijn met de vergunningverlening. De gemeente vraagt zich af of ‘met de vergunningverlening mogelijk criminele activiteiten worden gefaciliteerd‘. Zo is er twijfel over de financiering van de overname, zijn er vermoedens van valsheid in geschrifte en is er onderzoek nodig naar ‘de rol van relevante zakelijke relaties‘ van eigenaar Bob Kooistra. De burgemeester besloot het landelijke bureau Bibob in te schakelen voor een nader onderzoek en wilde niet langer gedogen dat het café open zou blijven zonder vergunning.

Geheim

Kooistra  besloot naar de rechter te stappen, maar die geeft de gemeente gelijk. De rechter gaat ervan uit dat de gemeente een gegronde reden had voor het aanvragen van een Bibob-rapport en niet langer toe te staan dat Bruut open blijft zonder vergunning. Daarbij speelt ook mee dat de rechter geen inzage heeft gehad  in het advies van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) dat voor de burgemeester aanleiding was om bureau Bibob in te schakelen. Dat advies is geheim, maar de eigenaar van Bruut had de rechter toestemming mogen geven om het toch in te zien. Omdat Kooistra die toestemming niet gaf, kon de rechter niet zelf die belangenafweging maken.

Eigenaar Bob Kooistra van Bruut wil niet reageren op de uitspraak. Eerder zei hij dat hij afstevent op een faillissement als de zaak voorlopig niet open mag. Twintig medewerkers zouden dan hun werk verliezen. Hij vindt dat hij er de dupe van wordt dat de gemeente zo lang met zijn vergunningaanvraag bezig. De afgelopen maanden heeft hij steeds netjes alle informatie aangeleverd waar de gemeente om vroeg, pas na het granaatincident kwam alles in een stroomversnelling.

Het is onduidelijk wanneer er een definitief besluit komt. Een onderzoek van het landelijk bureau Bibob kan maanden duren.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Zwolle