Volledig scherm
Een beeld van Johan Cele in het atelier van kunstenaar Eric Claus.

CDA: 600 jaar na Johan Cele, doe er wat mee

Het is vandaag exact 600 jaar geleden dat de beroemde Zwollenaar Johan Cele is overleden. Daarom mag de stad dit jaar best wat meer stilstaan bij deze onderwijshervormer, kerkmusicus en sleutelfiguur van de Moderne Devotie. 

Cele, geboren in 1350, overleed op 9 mei 1417 in Zwolle. Hoewel de stad er op de dag zelf geen aandacht aan schenkt, zou het volgens de plaatselijke CDA-fractie goed zijn Cele in 2017 toch te eren. 

Vanuit buitenland

"Rector Celes invloed was van een dusdanig niveau, dat studenten van ver over de landsgrenzen de weg naar zijn school in Zwolle vonden. Bovendien nam Cele het initiatief voor de eerste openbare bibliotheek in Zwolle. Het feit dat hij zo'n belangrijke rol heeft gespeeld als pedagoog en leraar zou onze een prima aanleiding kunnen zijn om in dit bijzondere jaar een onderwijsconferentie te organiseren die de naam van Cele draagt", stelt raadslid Leo Elfers.

Symposium

"Te denken valt bij voorbeeld aan een symposium over de ervaringen met het recent geïntroduceerde passend onderwijs, maar ook andere onderwijsonderwerpen lenen zich voor discussie en verdieping."

Het college van burgemeester en wethouders denkt hier nu over na. 

  1. De kop is er af voor restauratie Drostenhuis in Zwolle, letterlijk en figuurlijk
    video

    De kop is er af voor restaura­tie Drosten­huis in Zwolle, letterlijk en figuurlijk

    ,,Normaal loop je er misschien langs zonder dat je weet dat het er zit. Je hebt kans dat mensen zometeen wel degelijk iets missen. Het is ineens zo'n kale gevel.’’ Projectleider Thom Lijster van Hanzebouw is donderdag begonnen met het weghalen van de attiek van het Drostenhuis en daarmee ook met de restauratie van het pand. De prominente sierlijst bovenaan de gevel aan de Melkmarkt is aangetast door zwam en wordt gerestaureerd. In het monumentale pand waar voorheen Stedelijk Museum Zwolle huisde is een reeks aan achterstallig onderhoud aangetroffen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle