Volledig scherm
CDA-leden uit Gelderland en Overijssel laten volgende maand tijdens het partijcongres in Utrecht van zich horen. Zij vragen om een fermer standpunt in Den Haag tegen de groei van de luchtvaart. © ANP (archief0

CDA’ers uit Gelderland en Overijssel: ‘Tweede Kamerfractie moet zich uitspreken tegen groei luchtvaart’

De Tweede Kamerfractie van het CDA moet zich volgens CDA-leden uit Overijssel en Gelderland onder de huidige omstandigheden uitspreken tegen groei van de luchtvaart. Tijdens het CDA-congres op 9 november in Utrecht zullen ze dit verzoek in stemming brengen bij hun partijgenoten. 

De initiatiefnemers van dit voorstel, dat 9 november wordt ingediend door Zwollenaar Arjan Spaans, zijn naar eigen zeggen nadrukkelijk niet tegen luchtvaart, maar vinden de partij zich terughoudender moet opstellen als het gaat om de groei van deze sector. ,,Vooral nu we als land aan de bak moeten om het stikstofprobleem op te lossen en de uitstoot van CO2 terug te dringen, vinden we het lastig uit te leggen dat het CDA wel doorgaat met plannen die de groei van de luchtvaart stimuleren. Volgens ons past dat niet bij het rentmeesterschap waar we als CDA voor staan. Daarover willen we graag met de CDA leden in gesprek tijdens het congres”, aldus de indieners. Het initiatief komt pal na een week van boerenprotesten. De agrariërs voelen zich het kind van de rekening van de stikstofcrisis. Van oudsher kan het CDA rekenen op veel steun van boeren. 

‘Luchtvaart wordt ontzien’

De resolutie roept op te wachten op ‘meer duidelijkheid over het advies van de commissie Remkes op het gebied van luchtvaart’. Daarnaast is het nodig dat een geldige ontheffing van de Natuurbeschermingswet wordt afgegeven in de Luchtruimvoorziening. Dat is op dit moment niet het geval. De Gelderse en Overijsselse CDA-leden stellen dat de stikstofproblematiek en het verminderen van CO2 uitstoot een verantwoordelijkheid is voor alle sectoren, maar dat het er alle schijn van heeft dat tot op heden de luchtvaart ontzien wordt.

Om tijdens het congres van het CDA een dergelijke resolutie te kunnen indienen, moeten er minimaal 25 leden zijn die hier achter staan. De indieners zeggen dat ze het voorstel namens ‘vele leden’ indienen, onder wie Elleke Steenbergen uit Olst en Bert Vroon uit Dalmsholte. De Ermelose Daisy Vliegenthart en Harry Kremer uit Hattem ondersteunen de resolutie ook.  

  1. ‘Hij kerfde zijn naam in haar buik’: man uit Zwolle in cel voor aanbieden vriendin voor seks
    PREMIUM

    ‘Hij kerfde zijn naam in haar buik’: man uit Zwolle in cel voor aanbieden vriendin voor seks

    Maandenlang zou een 26-jarige Zwolse als prostituee zijn aangeboden in een kelderbox in de binnenstad. Wie het nummer bij de seksadvertentie belde, kreeg haar vriend Sebu M. (37) aan de lijn. Dat ze ‘van hem’ was maakte M. duidelijk door zijn naam in haar buik te kerven. Zelf ontkent de man in alle toonaarden. Ja, hij sloeg haar eens uit woede. Justitie zit enorm met de zaak in de maag, bleek gisteren.

In samenwerking met indebuurt Zwolle