Volledig scherm
Een cv-ketel. © ANP

CDA Overijssel: ‘Inregelen centrale verwarming levert winst op voor inwoners én bedrijfsleven, doen!

Je centrale verwarming beter afstellen kan een huishouden jaarlijks misschien wel 10 procent aan gas schelen. Het CDA in Overijssel ziet kansen voor burgers én het klimaat. En ook nog voor het bedrijfsleven. 

Dat zijn dus zomaar 3 vliegen in één klap. 

Het CDA  las erover in de Volkskrant en stelt er daarom vragen over aan gedeputeerde staten van Overijssel.  ,,Met een relatief simpele ingreep kunnen praktisch alle Overijsselse huishoudens iets doen om energie te besparen. Ik wil graag weten hoe we deze besparingsmaatregel aantrekkelijk kunnen maken voor de Overijsselse inwoners’’ meldt fractievoorzitter Bouwien Rutten. 

Ook het bedrijfsleven ziet kansen, weet het CDA. Er zijn nogal wat woningen in de provincie die dan onder handen genomen moeten worden. 

Bouwien Rutten: ,,Besparen van energie is de eerste stap in het verminderen van CO2-uitstoot. Een besparingsmaatregel als het beter inregelen van de cv-installatie levert inwoners op lange termijn geld op. Als de provincie hierin een bijdrage kan doen uit het programma Nieuwe Energie, dan moeten we dat gelijk doen.’’

De Volkskrant verhaalt van hobbels die het CDA niet meldt. Journalist en columnist Daphne van Paassen dacht voor het inregelen 450 euro kwijt te zijn. Maar de monteur zag dat anders. ,,De knoppen waren zo verkalkt en de leidingen zo lastig te vervangen dat de kans groot was dat hij ‘de sterk verouderde boel kapot zou draaien’. En inregelen had bij zo’n oud systeem sowieso geen zin.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle