Volledig scherm
© ANP

CDA Overijssel wil regeling na schade door wilde zwijnen

Wie jaarlijks de dupe is van wilde zwijnen moet gebruik kunnen gaan maken van een speciale schaderegeling. Dat stelt de CDA-fractie van de Provincie Overijssel.

De toenemende schade veroorzaakt door wilde zwijnen is onlangs door verschillende omwonenden van Engbertsdijkvenen en Haaksbergen toegelicht aan de leden van de commissie Landbouw en Natuur van de Provinciale Staten.

Fenomeen

Zij schetsten een beeld van toenemende overlast en schade door wilde zwijnen. Het CDA pleit ervoor dat betrokken partijen om de tafel gaan en dat voor die gebieden waar de schade een jaarlijks terugkerend fenomeen is een aparte regeling te maken. Gedputeerde Maij heeft aangegeven te gaan kijken naar de mogelijkheden voor een regeling met minder bureaucratie', schrijft het CDA. 

'Het kan niet zo zijn dat boeren en burgers geen gebruik maken van provinciale regelingen omdat het gewoonweg te ingewikkeld is', laat woordvoerder Landbouw en Natuur Marco van der Vegte weten. Het CDA noemt als voorbeeld een versimpelde regeling voor schade veroorzaakt door dassen met een vast schadebedrag wat 'naar alle tevredenheid van alle betrokkenen zou werken'. 

Toenemend risico

Naast de schade voor landbouwbedrijven is de de almaar toenemende populatie wilde zwijnen ook een risico voor de verkeersveiligheid. Vooral als ze jongen hebben gaan ze in de aanval wanneer ze verrast worden en zijn ze een gevaar voor wandelaars of fietsers. Ook heeft het toenemend aantal wilde zwijnen een negatief effect op de natuur. Wilde zwijnen eten alles en ze veroorzaken ecologische schade aan kwetsbare natuurgebieden. 'Een beheersbare wilde zwijnenpopulatie en een adequate schadeafhandeling, dat is waar we naar toe moeten', aldus Marco van der Vegte.

In samenwerking met indebuurt Zwolle